10 dolog, amit sütikészítés közben tanultam

Strapabíró tippek azoknak, akik tervezik, hogy elkezdenek sütni.

Lejárt már a nagyik ideje, egyre többen ragadnak fakanalat. Ideje, hogy inkább mi süssünk nekik. Így teszek én is, a főzés után a sütés lett a hobbim. A heti egy sütés általában megvan, ha még csak egy muffin is az. Elgondolkozva, egy csomó dolgot megtanultam sütés közben.

A desszert egy fokkal (ha nem kettővel) nehezebb műfaj, mint a főzés. Itt ugyanis nem lehet játszani az arányokkal.Egy süteménynél a legapróbb változtatás is drasztikus eredményhez tud vezetni. Odafigyelés és egy jó recept, ami a legfontosabb. Higgyetek nekem!

1. Recept a szentírás

A sütés egy tudomány - ezért is fontos a recept. Ha valamire kér a recept, akkor azt érdemes úgy csinálni. Itt nincs olyan, hogy "a biztonság kedvéért" vagy "én édesebben szeretem".

Sajna, én is belefutottam már néhány olyan receptbe, ami után álltam a konyhában a szétesett pite fölött, hogy "de hát én csak a receptet követtem".

2. JÓ RECEPTET!

Ha kezdő sütimester vagy, érdemes olyan recepteket választanod, ami hiteles forrásból van. Vagyis egy olyan recept, ami egy BBQ-könyvből jön, nem biztos, hogy jó lesz. Ha neten olvasgatsz érdemes kommenteket böngészni. Előfordult már, hogy életmentő volt.

3. Precizitás

Lehet, hogy szemmel jól mérsz, de a digitális mérleg ma már egy fokkal pontosabban. Így nem érdemes kihagyni őt a buliból!

4. Szuperhős konyhai eszközök

Egy jó robotgép, műanyag spatula, habverő, hőmérő - mind olyan eszközök, amik nélkül ma már bele sem vágnék a sütésbe.

5. Ácsi!

A sütésnek nem lehet csak úgy nekiállni. Időben ki kell venni hozzá a hűtőből a dolgokat, amíg kicsit felmelegszenek, addig bőven áttudod nézni a receptet is.A puha vaj például sokkal gyorsabban elegyedik a cukorral, nem tudod túlgyúrni a tésztát - persze, ha a recept azt mondja, hogy hideg alapanyaggal dolgozz, érdemes úgy tenned.

6. a - ta - ita - Szita

Ez egy olyan dolog, amit sokan elfelejtenek, de tapasztalatom szerint sokkal jobb eredmények születnek, ha átszitálod a száraz alapanyagokat. Nem lesznek csomók a lisztben vagy a porcukorban, jobban összetud állni a tészta. Ha folyékony alapanyagokhoz kevered, akkor érdemes három részletben beleszitálnod.

7. Vegyél egy mély levegőt

Rend a lelke mindennek, na meg a nyugalom. Sütés közben érdemes nem elveszíteni a fejed - akkor borítékolt a katasztrófa. Érdemes rászánni az időt, még ha csak egy muffinról van is szó.

8. Ismerd a sütőd.

Az én sütőm olyan régi, hogy még hőfokszabályzó sincs rajta. De az idők során úgy összebratyiztunk, hogy már pontosan tudom, hogy mikor hány fokos és, hogy mikor kell beraknom - kivennem a sütit.

9. Van ez így...

Ha nem sikerül, nincs semmi baj. Az íze azért még jó lett, nem? A csúnya süti is süti. Majd legközelebb.

10. Hátrébb az agarakkal!

Akármilyen jól is sikerült, vagy alig várjuk, hogy megkóstolhassuk, érdemes várni vele egy keveset. Megspórolhatunk: nyelvleégetést, hasfájást.

JÓ SÜTÉST MINDENKINEK!

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite

(via deliciousmagazine)

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek