Márton-napi ludaskása

A legjobb télindító falat a Márton-napi sült liba, egy kis újborral. De mit csináljunk a liba maradék részeivel? A másik legjobb télindító, a magyar rizottó, a ludaskása a legjobb megoldás!

Nagyon szeretem a sokféle, első hallásra bizarrnak tűnő alapanyagokból varázsolt egzotikus ételkölteményeket. De legalább ennyire le tud nyűgözni a tradicionális népi konyhák döbbenetesen kreatív maradékfelhasználó technikája is. Mint például a ludaskása. Ami nem más, mint a Márton-napi lakoma egyik mellékterméke, ötletesen újrafelhasználva. Tudjátok például, hogy egyetlen libából hány fogásos mennyei menüsor állítható össze? Előételnek elkészíthetjük a máját, a madarunk saját zsírjában esetleg a magyar gasztronómia egyik csúcsát, a házi libatepertőt. Aztán jöhet a lassú tűzön órákig gyöngyöztetett libaleves, házi készítésű lúdgége tésztával, majd a jó netovábbja, a sült libacomb káposztával. Ha még tudunk moccanni, akkor a libaháj legfinomabb felhasználási módját, a hájas tésztából készült süteményt is elkészíthetjük. És hogy mi lesz a lukulluszi lakoma miatt mellőzött leveszöldséggel, hússal és a fazék alján árválkodó maradék levesünkkel? 20 perc alatt összerakhatjuk belőle a magyar rizottót, a mára szinte feledésbe merült ludaskását.

A ludaskása receptjét itt találod >>

Még több Márton-napi recept itt >>

{ GALÉRIA = title:Ludask%C3%A1sa%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20-%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek