Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legomlósabb rántott csirke

A nyáron kicsit eltűntem - oka volt. Két éves amerikai életem kedvenc receptjeit gyűjtöttem össze egy szakácskönyvben. A déli rántott csirke viszont kimaradt, ezt most pótlom!

A rántott hús, mint műfaj, elmaradhatatlan része a klasszik magyar vasárnapi ebédnek - amúgy én kíváncsi lennék, hogy tényleg annyian készítik-e a hét utolsó napján, mint ahogy a legenda tartja. De elég csak Bécsig elmennünk, hogy eszünkbe jusson, ez korántsem a mi találmányunk. Sőt, a legtöbb konyhában megtalálható ilyen-olyan formában. Teszem hozzá, általában olyan konyhákban játszik fontos szerepet, ahol szeretnek kényelmesen, ráérősen, bőségesen enni, ahol a hagyománynak nagy szerepe van, és ahol a kalóriaszámlálás sem része a napi rutinnak - ilyen például az Egyesült Államok déli államainak konyhája. És ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy miért pont ezt a receptet hoztam most.

A héten jelenik meg az első szakácskönyvem, mégpedig az amerikai konyháról - van öröm, várakozás, sok-sok izgulás. Nemcsak amiatt, hogy mennyire fog nektek tetszeni - bár az is magas faktorszámmal szerepel az aggódási függvényben - , de még mindig eszembe jut, hogy nem kellett volna még ezt vagy azt a receptet is beletennem esetleg. Hírével ellentétben ugyanis az amerikai konyha egy nagyon izgalmas, szuper változatos gasztronómiai Bábel, és 65 receptet csak úgy kiválasztani egyáltalán nem egyszerű. Próbáltam csupa olyannal kibélelni a könyv belsejét, ami megmutatja, hogy mekkora tévedés azt gondolni, hogy csak hamburgeren élnek, hogy igenis képesek több órás recepteknek is nekiveselkedni, és úgy bemutatni a konyhakultúrájukat, hogy az étkezéseken keresztül láttassam a mindennapjaikat.

Ami szintén nem olyan könnyű, tekintve, hogy egy New England-i két gyerekes tanárnő és egy texasi farmer felesége nyilvánvalóan teljesen másfajta vacsorát tálal fel. Lényeg a lényeg: remélem, nemcsak az üzenet fog átjönni, de szeretni is fogjátok a 307 Frederick street - az én amerikai konyhám című könyvet.

Elöljáróban addig is egy olyan recept, ami kimaradt a könyvből, pedig nagyon szeretem: a déli rántott csirke. A déli itt nem a fogyasztás időpontját hivatott jelölni, hanem azt az országrészt, ahol a legnépszerűbb - bár a KFC mindenhol megtalálható gyorséttermeinek hála - , ezt az egész országban szeretettel fogyasztják. Otthona azonban Scarlett O'Hara, Tennessee Williams, Forrest Gump, a folkzene és a blues hazája, ahol a világon a legtovább volt feudalizmus, ahol utoljára törölték el a rabszolgaságot, ahol kicsit még mindig lassú az élet, ahol a családi étkezések és a hagyományok nagyon fontosak, és ahol hatalmas, mosolygós, fekete mammák a saját nagymamánktól ismerős szeretettel és törődéssel főznek bárkire, akit megkedveltek. A rántott csirke itt is comfort foodnak számít - szépen ráérősen kell eszegetni, semmi sietség - , ráadásul az előkészületei is megugorják a szimpla panírozás idejét.

Az íróban éjszakáztatott combokon direkt rajtahagyják a bőrt, hogy még szaftosabb legyen, a bundázáshoz használt lisztet pedig szégyenkezés nélkül fűszerezik. Ha legközelebb a hétvégi rántott húsban gondolkoztok, akkor próbáljátok ki úgy, ahogy a vén délen készítik!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Krisztina Buzas
Krisztina Buzas Tue, 2016-11-29 22:39

Honnan jön a könyv címe? 2 évig Frederickben (MD) voltam postdoc. Pontosabban Fort Detrickben...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2016-11-30 13:00

Szia!
San Franciscoban ez volt a címünk - itt volt az én amerikai konyhám :)

Szép napot!
Üdv,

Nóra