A legfinomabb padlizsán augusztusra

Lassan a nyakunkon a padlizsánszezon - a törököktől kapott tojásgyümölcsből most egy könnyű, augusztusi egytálételt hoztam, úgy, ahogy akár a törököknél is ehetnénk!

Padlizsánt ugyan egész évben kapni, de ilyenkor, mikor szezonja van, a legfinomabb! Mondjuk pont nem az a műfaj, mint az eper vagy a barack, ami szezonon kívül ízetlen és élvezhetetlen, de valahogy a nyár végi, kora őszi, élénk lila, girbe-gurba padlizsánoknak sokkal jobb az ízük, és szívesebben is dolgozik velük az ember. Talán azért, mert a hozzá színben, ízben, illatban leginkább illő zöldségeknek szintén ilyenkor van a szezonjuk, és a többiek is csak úgy tudnak védekezni az egész éves dömping ellen, hogy ebben az időszakban a legzamatosabbak.

A grillezett padlizsánt fűszeres csicseriborsóval itt találod

A piacon szereztem be néhány illatos példányt - egy pár belőlük biztos, hogy a grillen végzi a hétvégén, mert a padlizsánkrémnek ezer receptje van, de bármit is adunk hozzá, ha szabad tűzön füstöltük előtte, már nem ronthatjuk el. A többiről nem volt konkrét elképzelésem, de mindenképpen valami olyat szerettem volna, ami húsmentes, szezonális, kicsit fűszeres és pikáns, és lehetőleg hamar elkészül. Eszembe jutott kezdő szakácskorom kedvence, a joghurtos padlizsán, de valamiért elvetettem - ha nagyon rohangálós napom van, és nincs időm se főzni, se beülni valahova, általában ezzel vigasztalódom, mondván, nincs az a lepukkant körúti műtörök gyorsétterem, ahol ezt el lehet rontani. Pedig dehogynem, valószínűleg pont ez az oka, hogy mostanában nem igazán vágyom rá.

A joghurtos padlizsánt sült csicseriborsóval itt találod

Eszembe jutott viszont, mennyire szeretem azokat az indiai jellegű recepteket, ahol a csicseriborsót fűszerekkel és hagymával sütik össze, meg az is, hogy egyszer egy szupervega, állatian egészséges ételeket kínáló kaliforniai étteremben ettem egyszer egy olyan padlizsánt, amit dióval turbózott joghurtszósszal öntöttek nyakon - és már lett is ötlet, mi legyen ebédre extragyorsan.

A grillezett padlizsánt sült csicseriborsóval itt találjuk

A padlizsánok előkészítéséhez nagy segítség, ha van rácsozott fenekű serpenyőnk - természetesen másban is elkészíthető, de nekem úgy tetszik, hogy a kerti grillezést imitálják a padlizsánba sült csíkok. Amúgy meg így kicsit kevesebb olajat vesz fel, de most nem ezért kaptam elő a kedvenc grillserpenyőmet. A csicseriborsót legközelebb sütőben fogom elkészíteni - ÍzHuszárnak volt egyszer egy receptje: keleti fűszerekkel borított csicseriborsót sütött roppanósra sütőben. A receptnek ez csak egy része volt, később szerette volna felhasználni, de elkövette azt a hibát, hogy az irodában állt neki, és szerintem legalább a háromnegyedét ettem meg, mire odáig jutott, hogy le is fotózza. A joghurtos szószt is lehet még fokozni más fűszerekkel, kis citromlével vagy más fűszernövénnyel petrezselyem helyett - rátok bízom. Összesen két cél volt a recepttel - már azon kívül, hogy szuperfinom ebédem legyen - , hogy egyszer kóstoljátok meg ti is így, másrészt, hogy vegyetek padlizsánt, hiszen szezon van, és kreatívkodjatok össze belőle minél több újdonságot!

Címlapról ajánljuk

További cikkek