Granola, a reggelmentő

Mindenki azt reggelizzen, amitől a legjobban indul a napja - de ha kipróbáljátok ezt a szuper kókuszos házi granolát, könnyen lehet, hogy függők lesztek!

Reggelizni fontos - ezt nem csak a dietetikusok és az anyukák nyomatják, tényleg így van. Millió pozitív élettani hatása van, amit most nem fejtek ki - nem ez a végzettségem, ezt meghagyom az igazi szakértőknek. A reggelivel általában nem is az a baj, hogy az ember imádja, ha korgó gyomorral kell kapaszkodnia reggel a 4-es-6-os villamoson, hanem az, hogy az ébresztő csörgése után hajlamos mérlegelni, átgondolni a nap következő lépéseit - és azt is, hogy mi elengedhetetlen a reggeli elinduláshoz. A zuhany és az öltözködés sajnos kihagyhatatlan, a reggelit azonban be lehet cserélni még 10-15 perc szunyálásra. Minden tiszteletem azoké, akik be tudják iktatni a reggeli hercehurcába a rendszeres, asztalnál való, nyugodt étkezést - nekem sajnos nem mindig sikerül.

A kókuszos házi granola receptjét itt találod

A granola viszont egy szuper köztes megoldás - sokkal finomabb, mint a sima zabpehely, és egy kis joghurttal megturbózva vihetjük magunkkal a lakás egyik pontjából a másikba, anélkül, hogy nagyon szétszórnánk - remekül lehet például hajszárítás vagy vasalás mellett kanalazgatni! Nem mintha ez lenne az ideális felállás, és nyugodjatok meg, kényelmesen az asztalnál ülve is nagyon jól tud esni!

A kókuszos házi granola receptjét itt találod

A granola Amerikából származik, a XIX. század közepén szabadalmaztatták, és sokáig népszerű reggeli volt - csak akkoriban áldozott le kicsit a csillaga, mikor a cukros reggelizőpelyhek pár tíz évre befoglalták a piacot. Mára megint a granola győzött - nem véletlenül. Az édeskés, roppanós magokkal és aszalt gyümölcsökkel turbózott reggeli magkeverék dúsítható még bármilyen tejjel vagy joghurttal, nagyon tudatos napokon pedig gyümölcs is kerülhet mellé. Amúgy nem csak reggelire menő dolog a házi granola - egy jól záródó üvegben munkába is magunkkal vihetjük, garantáltan az egyik legjobb megoldás a délutáni édességroham ellen.

Az elkészítése nettó 20 percet igényel, a ragasztóanyag lehet méz, juharszirup, agavé, de nekem egyszer döbbenetesen finom lett gránátalma-sziruppal is. A kókuszzsír vagy -olaj szintén nem kötelező: bármilyen semleges ízű olajra le lehet cserélni, egy dologra ügyeljetek: a tepsibe ne tegyetek se fóliát, se sütőpapírt, a granola ugyanis úgy működik, mint a legtöbb keksz: a sütőidő után, szobahőmérsékleten köt meg. Ha mindezt a tepsin teszi, maximum plusz három percig kell sikálni, de ha fólián vagy papíron, akkor nemcsak olajos magvak, de papír vagy celofán is kerül a gonddal elkészített reggelinkbe.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!