Zöldspárga

Zöldspárga

Leírás

Zöldspárga – receptek, leírás, tippek

A zöldspárga nagyon könnyen elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú és különleges ízű zöldség. Rengeteg jó tulajdonsága van, azonban van három rossz is: az egyik, hogy rövid ideig van szezonja, a másik, hogy nem bírja jól a tartósítást, illetve igen borsos az ára. Éppen ezért érdemes megragadni az alkalmat, amikor zöldspárgát ehetünk!

A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. Számos ételt készíthetünk belőle, többek között levest, tésztás fogásokat és salátákat is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csontos zöldspárga?

A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. 

A spárga K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban gazdag zöldség, mindemellett biztosít szervezetünk számára fehérjét, mangánt, foszfort és élelmi rostot is. Amíg az E-vitamin segít megerősíteni az immunrendszerünket, addig a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, az A-vitamin pedig segít kordában tartani a koleszterinszintet, és a látásunkra is jótékony hatással van. 

Hogyan vásároljuk?

A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. 

Hogyan készítsük el a zöldspárgát?

Főzés előtt a sípok végét letörjük, mindegyik síp ott fog eltörni, ahol már éppen fás kezd lenni a növény. A zöldspárgát elég csupán néhány percig pirítani a serpenyőben vagy akár blansírozni fél percig, így kellően roppanós és üde marad. Érdemes elkerülni a hosszú főzést vagy párolást, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kiváló alapanyaga egy quiche-nek vagy akár egy focacciának. 

A zöldspárga egyébként nyersen is fogyasztó, ebben az esetben érdemes nagyon alaposan megmosni.  

Mi készülhet a zöldspárgából?

Készülhet belőle krémleves, saláta, rakott egytálétel, rizottó vagy valamilyen tésztás fogás, de remek feltét lehet pizzán, focaccián. Tehetjük quiche-be, de akár belegöngyölhetjük baconbe vagy leveles tésztába is.

Még több zöldspárga-receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A zöldspárga általában április elejétől június elejéig kapható, de az időjárás nagyban befolyásolja, mikor kerül a boltokba és a piacra.

hogyan tároljam

A zöldspárgát általában összegumizva tudjuk megvásárolni. Fontos, hogy ezt ne távolítsuk el! Miután hazaértünk, vágjuk le a zöldség fás részeit, majd töltsünk meg egy poharat vagy egy befőttesüveget vízzel, és tegyük bele a spárgákat úgy, mindegyik vége beleérjen a vízbe. Ezután egy műanyag zacskóval óvatosan fedjük le a spárga tetejét, és tároljuk a hűtőben. Ezzel a módszerrel körülbelül egy hétig áll el a zöldségünk.

100g Zöldspárga

fehérjetartalom

2.2 g

zsírtartalom

0.09 g

szénhidráttartalom

3.88 g

víztartalom

93.22 g

Hány kalória

gramm

zöldspárga?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Kalcium

24 mg

Magnézium

14 mg

Vas

2.14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.091 g

Kolin

16 mg

C vitamin

5.6 mg

E vitamin

1.13 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

többszörösen telített zsírsav

0.05 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

2.14 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.54 mg

Réz

0.189 mg

Mangán

0.158 mg

Szelén

2.3 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

1.88 g

víz

93.22 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.143 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.141 mg

Niacin - B3 vitamin

0.978 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.274 mg

Folát

52 µg

Kolin

16 mg

Alfa-karotin

9 µg

Béta-karotin

449 µg

Lutein+zeaxantin

710 µg

E vitamin

1.13 mg

K vitamin

41.6 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

5.6 mg

B6 vitamin

0.091 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek