Hajdina

Hajdina

Leírás

(Fagopyrum esculentum Moench) A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetesen háromélű szemtermését a búzához hasonlóan használják fel. Az őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen kezdte el hódító útját és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindennap fogyasztották. A burgonya és a búza elterjedésével egyre inkább háttérbe szorult. Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz. Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

Mikor vegyem

Az év folyamán bármikor.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó üvegben száraz, fénytől védett helyen.

100g Hajdina

fehérjetartalom

13.25 g

zsírtartalom

2.82 g

szénhidráttartalom

71.5 g

víztartalom

9.75 g

Hány kalória

gramm

hajdina?

Top ásványi anyagok

Foszfor

347 mg

Magnézium

231 mg

Kalcium

18 mg

Cink

2.4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.21 g

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.25 g

Zsír

telített zsírsav

0.741 g

egyszeresen telített zsírsav

1.04 g

többszörösen telített zsírsav

1.039 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

2.2 mg

Magnézium

231 mg

Foszfor

347 mg

Nátrium

1 mg

Cink

2.4 mg

Réz

1.1 mg

Mangán

1.3 mg

Szelén

8.3 µg

szénhidrát

rost

10 g

víz

9.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.101 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Folát

30 µg

B6 vitamin

0.21 g

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek