Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Harmathy Ildikó Burgonya alapanyag

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kálium
Foszfor
Magnézium
Kalcium

TOP Vitaminok

C B3 B6 B5

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
2.02 g

zsír

Összesen:
90 mg
Telített zsírsav:
0.03 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0.04 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.5 g
Kalcium:
12 mg
Vas:
0.8 mg
Magnézium:
23 mg
Foszfor:
57 mg
Kálium:
421 mg
Nátrium:
6 mg
Cink:
0.3 mg
Réz:
0.1 mg
Mangán:
0.2 mg
Szelén:
0.3 µg

szénhidrát

Összesen:
17.47 g
Összes cukor:
0.8 g
Élelmi rost :
2.2 g

víz

Összesen:
79.3 g

vitaminok

Összesen:
21.5 mg
C vitamin:
19.7 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin:
1.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0.3 mg
B6 vitamin:
0.3 mg
Összes folát:
16 µg
E vitamin:
0.01 mg
K vitamin:
1.9 µg
alapanyag kategóriák

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Mon, 2012-12-10 18:21

Na, ezt a story-t ahogy elolvastam eszembe jutott a
legjobb etel amit eletemben ettem:hejaban fott
krumpli cikkekre vagva es olvasztott vajba tunkolva!

witch
witch / witch Wed, 2012-12-12 17:12

Koszi az otletet! Az unnepi hajra utan, feltetlen
kiprobalom. Mindig van itthon fustolt sajt, mert az
a lanykam kedvence.*+*

Tulipán
Tulipán / Tulipán Wed, 2010-09-29 18:01

Sziasztok!

Én beházasodtam egy burgonyatermesztéssel foglalkozó családba, ahol mi is „szimbiózisban” élünk a krumplival, így láttam már sok fajtát. Azóta próbálom a szüleimmel, barátaimmal is megismertetni a különböző hasznosítási módokat, mert tényleg nem mindegy, hogy melyik ételhez melyik fajtát használjuk (bár vannak univerzálisan használható fajták, mint a például a Desiree). Biztosan sokan jártak már úgy, hogy az egyik pillanatban még kemény krumpli a következő pillanatban már menthetetlenül szétfőtt. Arra pedig kifejezetten érdemes odafigyelni, hogy jól bevált helyről, jó minőségű krumplit vegyünk, mert sok helyen összeborítanak két-három fajtát is, aztán bosszankodhat otthon a háziasszony, hogy az egyik krumpli szétfőtt a másik meg még mindig kemény. Arról már nem is beszélve, hogy külföldről sokszor a szeszburgonyát is eladják Magyarországra étkezési célra, de annak sem a tárolhatósága, sem az ízen nem az igazi (és gyakran szürke is a belseje).
Én úgy tudom, hogy a szolanin a főzéssel távozik a burgonyából. De az biztos, hogy az íze elég vacak a zöld krumplinak. Vastagon kell hámozni, és bő vízen kell megfőzni. Kisgyereknek így főzve sem adnám.

Jó krumplis főzőcskézést mindenkinek!
Beus

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-24 01:11

Kedves Ildikó! Egy hozzáfűzni valóm van, a zöld krumpli nem "éretlen", hanem fény hatásának volt kitéve, és ezért a szolanin /remélem jól tudom/ tartalma megnőtt. Ezért zöld és rossz ízű. Nem szabad megenni, főleg nem kisgyermeknek, mert mérgezést okozhat!