Paradicsom

Paradicsom

Leírás

A paradicsom Dél-Amerikából származik, Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Rengeteg fajtája (következésképpen számos megjelenési formája és színe) létezik: a koktélparadicsomtól kezdve a fürtös paradicsomon át a lucullus paradicsomig. Az adott fajta jellege egyben az optimális felhasználási területet is meghatározza: például a lucullus paradicsom húsosabb volta miatt leginkább szószok, pürék alapja. Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin, de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik. A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Nap ízű, zamatos példányokra nyáron tehetünk szert, egyébként hypermarketekben egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Lehetőleg szobahőmérsékleten tároljuk, ugyanis a hűtőben tartva sokat veszít aromájából.

100g Paradicsom

fehérjetartalom

0.88 g

zsírtartalom

0.142 g

szénhidráttartalom

3.89 g

víztartalom

94.52 g

gramm paradicsom?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Magnézium

11 mg

Kalcium

10 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.08 g

C vitamin

13.7 mg

Kolin

6.7 mg

Likopin

2573 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.88 g

Zsír

telített zsírsav

0.028 g

egyszeresen telített zsírsav

0.031 g

többszörösen telített zsírsav

0.083 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.27 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.059 mg

Mangán

0.114 mg

szénhidrát

rost

1.2 g

cukor

2.63 g

víz

94.52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.037 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.019 mg

Niacin - B3 vitamin

0.594 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.089 mg

Folát

15 µg

Kolin

6.7 mg

Alfa-karotin

101 µg

Béta-karotin

449 µg

Likopin

2573 µg

Lutein+zeaxantin

123 µg

E vitamin

0.54 mg

K vitamin

7.9 µg

A vitamin

42 µg

C vitamin

13.7 mg

B6 vitamin

0.08 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?