Kurkuma

Kurkuma

Leírás

(Curcuma longa) A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Dél-Ázsiában honos, a gyömbérfélék családjába tartozik. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban a gyökerét használják, de Ázsiában a hajtásait, sőt a virágait is szívesen fogyasztják. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült örleményt használjuk. Sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelt. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme. Európában leginkább a méregmentes sárga festékanyaga miatt közkedvelt; előszeretettel használják ételszínezékként. Kellemes ízt és színt biztosít a rizsnek, a húslevest pedig aranysárgása festi. Már Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, hogy a sáfrányt helyettesíthetjük vele. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk vele vágott virágként, sőt cserépben nevelve lakásunk dísze válhat belőle.

Mikor vegyem

Az év során bármikor.

hogyan tároljam

Jól záródó üvegben. Vigyázzunk, mert ha kiszóródik, gyakorlatilag mindent pillanatok alatt sárgára fest.

100g Kurkuma

fehérjetartalom

9.68 g

zsírtartalom

3.043 g

szénhidráttartalom

67.14 g

víztartalom

12.85 g

gramm kurkuma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

299 mg

Magnézium

208 mg

Kalcium

168 mg

Vas

55 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.107 g

Kolin

49.2 mg

E vitamin

4.43 mg

Niacin - B3 vitamin

1.35 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.68 g

Zsír

telített zsírsav

1.838 g

egyszeresen telített zsírsav

0.449 g

többszörösen telített zsírsav

0.756 g

ásványi anyagok

Kalcium

168 mg

Vas

55 mg

Magnézium

208 mg

Foszfor

299 mg

Nátrium

27 mg

Cink

4.5 mg

Réz

1.3 mg

Mangán

19.8 mg

Szelén

6.2 µg

szénhidrát

rost

22.7 g

cukor

3.21 g

víz

12.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.058 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.15 mg

Niacin - B3 vitamin

1.35 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.542 mg

Folát

20 µg

Kolin

49.2 mg

E vitamin

4.43 mg

K vitamin

13.4 µg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

0.107 g

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?