Haltej/halikra

Haltej/halikra

Leírás

A haltej a halak vagy más vízben élő fajok hím egyedeinek a megtermékenyítő nedve. Ez a folyadék a tojásrakás idején az ikrákra választódik ki, és ezzel megtörténik a megtermékenyítés. A haltejet frissen, sóval tartósítva használják fel élelmiszerként. Szószokhoz használják ízesítőként, vagy egész halakból álló fogásokhoz tálalják. Főként ponty és hering haltejet forgalmaznak, ritkábban a makréla és a tőkehal tejét. A halikra a halak és bizonyos tengeri állatok, pl tengeri sünök, rákok és kagylók érett petéinek összessége. A tenger egyik gyümölcseként sok ételhez használják főtt vagy nyers hozzávalóként. Japánban pl. a lazac- és heringikrákat nyersen használják fel a sushi készítésénél. Az Egyesült Királyságban elsősorban a haltejet fogyasztják. Kaviárnak a tokhal ikráját nevezik, amelyet csemegeként fogyasztanak.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Haltej/halikra

fehérjetartalom

22.32 g

zsírtartalom

374005.773 g

szénhidráttartalom

1.5 g

víztartalom

67.73 g

gramm haltej/halikra?

Top ásványi anyagok

Foszfor

402 mg

Nátrium

91 mg

Kalcium

22 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

Kolin

335.4 mg

B6 vitamin

0.16 g

C vitamin

16 mg

E vitamin

7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.32 g

Zsír

telített zsírsav

1.456 g

egyszeresen telített zsírsav

1.661 g

többszörösen telített zsírsav

2.656 g

koleszterin

374 g

ásványi anyagok

Kalcium

22 mg

Vas

0.6 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

402 mg

Nátrium

91 mg

Cink

1 mg

Réz

0.1 mg

Mangán

0.01 mg

Szelén

40.3 µg

szénhidrát

víz

67.73 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.24 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.74 mg

Niacin - B3 vitamin

1.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1 mg

Folát

80 µg

Kolin

335.4 mg

Retinol

90 µg

Lutein+zeaxantin

214 µg

E vitamin

7 mg

D vitamin

484 µg

K vitamin

0.2 µg

B12 vitamin

10 µg

A vitamin

90 µg

C vitamin

16 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?