Gyöngyhagyma

Gyöngyhagyma

Leírás

A hagyma (allium) nemzetségbe tartozik a vöröshagyma és a fokhagyma is. A gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma (szára a virágzás előtt kígyószerűen összetekeredik) a fokhagyma testvérfaja. A gyöngyhagyma és az ezüsthagyma bár nagyon hasonlítanak egymáshoz, különböző botanikai fajhoz tartoznak. Formája csaknem gömbölyded, a fokhagymáénál vastagabb és kurtább, gyöngynemű fiókhagymával, melynek íze édeskés és nagyon enyhén csípős. Elsősorban Németországban, Hollandiában és Olaszországban termesztik. Június vége felé hozza apró, fehér, sima hagymáit. Általában frissen vagy ecetes formában fogyasztjuk. Omlettek és hasonló tojásos ételek ízesítéséhez használják. Zölségekhez, ragukba reszelve is használják ízesítőként.

Mikor vegyem

Frissen nyáron, ecetes formában bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Gyöngyhagyma

fehérjetartalom

1.1 g

zsírtartalom

0.072 g

szénhidráttartalom

9.34 g

víztartalom

89.11 g

gramm gyöngyhagyma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

29 mg

Kalcium

23 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

C vitamin

7.4 mg

Kolin

6.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.1 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.013 g

többszörösen telített zsírsav

0.017 g

ásványi anyagok

Kalcium

23 mg

Vas

0.21 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

29 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.039 mg

Mangán

0.129 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

4.24 g

víz

89.11 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.046 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.116 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.123 mg

Folát

19 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

4 µg

E vitamin

0.02 mg

K vitamin

0.4 µg

C vitamin

7.4 mg

B6 vitamin

0.12 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?