Gránátalma

Gránátalma

Leírás

A gránátalma vagy grenadine őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le és igen sokoldalú a felhasználása. Vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamra van. Ezekben található a sok pirosas-bordó, lédús gyümölcshússal körülvett mag. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (Grenadine) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt. A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte elterjedt élelmiszer, íze frissítően édeskés-savanykás. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyasztjuk: mivel a gyümölcs héja nagyon kemény, érdemes félbevágni és kikanalazni a belsejét. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag. Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Forrás: Wikipédia

Mikor vegyem

Júliustól februárig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány hétig eláll. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos egy napon belül elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszárad.

100g Gránátalma

fehérjetartalom

1.67 g

zsírtartalom

0.292 g

szénhidráttartalom

18.7 g

víztartalom

77.93 g

gramm gránátalma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

36 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

10 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.075 g

C vitamin

10.2 mg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.12 g

egyszeresen telített zsírsav

0.093 g

többszörösen telített zsírsav

0.079 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.3 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

36 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.35 mg

Réz

0.158 mg

Mangán

0.119 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

4 g

cukor

13.67 g

víz

77.93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.067 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.053 mg

Niacin - B3 vitamin

0.293 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.377 mg

Folát

38 µg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

16.4 µg

C vitamin

10.2 mg

B6 vitamin

0.075 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!