Fagomba

Fagomba

Leírás

Bizonyos korhadéklakó gombafajták fatönkön, tuskón, élő fák elhalt vagy beteg részein élnek. Ilyen a csengettyűgomba, tölcsérgomba, tőkegomba, kénvirággomba, tuskógomba stb. Ezek közül csak néhány ehető, mint pl. a barna csengettyűgomba (ennek is inkább a fiatalabb változata), a gyűrűs és a csupros tuskógomba, amelyből finom pörkölt készíthető, de az előbbi nyersen mérgező, ezért hosszú főzést igényel. Ehető még a szürke, az óriás és a sereges tölcsérgomba valamint az ízletes tőkegomba. Gombászás után a zsákmányunkat érdemes szakértővel megvizsgáltatni, mielőtt a konyhában felhasználnánk!

Mikor vegyem

Főleg késő nyáron és ősszel van szezonja.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Fagomba

fehérjetartalom

3.09 g

zsírtartalom

0.21 g

szénhidráttartalom

3.26 g

víztartalom

92.45 g

gramm fagomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

86 mg

Magnézium

9 mg

Nátrium

5 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.104 g

Kolin

17.3 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

C vitamin

2.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.09 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

többszörösen telített zsírsav

0.16 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

0.5 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

86 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.52 mg

Réz

0.318 mg

Mangán

0.047 mg

Szelén

9.3 µg

szénhidrát

rost

1 g

cukor

1.98 g

víz

92.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.402 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.497 mg

Folát

17 µg

Kolin

17.3 mg

E vitamin

0.01 mg

D vitamin

7 µg

B12 vitamin

0.04 µg

C vitamin

2.1 mg

B6 vitamin

0.104 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek