Csalán

Csalán

Leírás

(Urtica dioica) Hát nem biztos, hogy a csalánról elsőre egy finom étel íze jutna az eszünkbe... Sokkal ikább az az égető érzés, ami a csalán értintése után átjárja a bőrünket. Rögtön felhólyagosodik és bepirul, zsiborog és viszket, még órákkal később is érezzük a csaláncsípés helyét. A csalán levelét és gyökerét elsősorban gyógyászati célokra használhatjuk. Általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá jótékony hatású többek között reuma, köszvény, különféle hurutok, hajhullás és magas vérnyomás esetén is. A csalánt sokkal előbb használták szövésre, mint gyógyításra. A csalán szárából csaknem olyan erős szövetet lehet készíteni, mint a vászon. Bronzkori sírokban talált leletek bizonyítják a csalán ilyen célú felhasználását, de az első világháború idején a pamuthiány miatt sok helyen csalánból szőtt anyaggal pótolták azt. Mindezek mellett nem elhanyagolható az étkezési célú felhasználása sem. A kora tavasszal vásárolható zsenge leveleket, hajtásokat a spenóthoz hasonlatosan készíthetjük el. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni a csalánt, vagy akár saját magunk is gyűjthetjük egy kiadós kirándulás közben. A csalánból készített főzetet a bio-gazdálkosában növényvédőszerként is használják. Fotó: flickr - stinging nettles by Olga Massov

Mikor vegyem

Étkezési célra kora tavasszal vásárolhatjuk meg a zsenge szárakból összefogott csokorban.

hogyan tároljam

Egy-két napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de ne;tegyük be zacskóba, mert akkor bepárásodik és hamar használhatatlanná válik. Igyekezzünk mielőbb, még;frissen;elkészíteni, mert a vitamintartalma ekkor a legmagasabb.

100g Csalán

fehérjetartalom

2.71 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

7.49 g

víztartalom

87.67 g

gramm csalán?

Top ásványi anyagok

Kalcium

481 mg

Foszfor

71 mg

Magnézium

57 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.103 g

Kolin

17.4 mg

Lutein+zeaxantin

4178 µg

Béta-karotin

1150 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.71 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

481 mg

Vas

1.64 mg

Magnézium

57 mg

Foszfor

71 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.34 mg

Réz

0.076 mg

Mangán

0.779 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

6.9 g

cukor

0.25 g

víz

87.67 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.008 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.16 mg

Niacin - B3 vitamin

0.388 mg

Folát

14 µg

Kolin

17.4 mg

Alfa-karotin

114 µg

Béta-karotin

1150 µg

Lutein+zeaxantin

4178 µg

K vitamin

498.6 µg

A vitamin

101 µg

B6 vitamin

0.103 g

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek