Bárányborda

Bárányborda

Leírás

A bárányborda a bárány egyik legkedveltebb része. Báránybordához kétféleképpen juthatunk, attól függően, hogy hogyan bontották az állatot. Ha a bárányt gereznára bontják, akkor a bordákat sorban elvágják a gerinctől, így azokon csak annyi hús marad, ami a bordák közt van. Ha azonban a bordákat közvetlen a gerinctől választják le, úgy minden borda tövében ottmarad egy-egy darab a báránykarajból. Ez utóbbi alapanyag jóval értékesebb, de a sima bordából is különleges fogások készíthetők. A bárányhús igen egészséges, fogyasztása elősegíti a lép és a vese működését, ráadásul zsírtartalma is alacsony. A bárány húsa drágább, mint az idősebb birkáé, mert íze kevésbé karakteres a minimális faggyú miatt, textúrája pedig jóval puhább, porhanyósabb. Sütőben sütve igazán különleges fogás készíthető belőle, jól illenek hozzá a zöldfűszerek, különösen a rozmaring és a zsálya.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Bárányborda

fehérjetartalom

15.32 g

zsírtartalom

74028.45 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

53.68 g

gramm bárányborda?

Top ásványi anyagok

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.32 g

Zsír

telített zsírsav

13.43 g

egyszeresen telített zsírsav

12.6 g

többszörösen telített zsírsav

2.42 g

koleszterin

74 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

1.43 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Cink

2.87 mg

Réz

0.092 mg

Mangán

0.017 mg

Szelén

17.7 µg

szénhidrát

víz

53.68 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.1 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Folát

15 µg

B12 vitamin

2.14 µg

B6 vitamin

0.12 g

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?