Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Veszélyben a hazai málnapiac - Ennyiért juthatsz hozzá a piros gyümölcshöz a piacokon és boltokban

Egyre kevesebben foglalkoznak málnatermesztéssel Magyarországon, mert nem éri meg. A csökkenő megtermelt mennyiség az árakon is meglátszik.

Néhány napja megkezdődött a málna a szüretelése Magyarországon.  Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, idén viszont a teljes megtermelt mennyiség várhatóan ezer tonna körül lehet  - tudta meg a Magyar Hírlap.

Csizmadia György a lapnak elmondta pár száz hektáron mintegy száz termelő foglalkozik csupán málnával Magyarországon, a nagy mennyiségű ipari málnatermesztés már a múlté, a termelők friss áruként a helyi piacokon értékesítik a gyümölcsöt. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke hangsúlyozta: a málna ápolása és szedése nagy kézimunkaerő-igényű tevékenység, ezért nem is éri már meg vele foglalkozni. Ráadásul 1200 forintos órabérért, körülbelül 3-4 kiló málnát kell szedni óránként, így a szedési költség három-négyszáz forint kilogrammonként. 

De mennyibe kerül idén a málna?

A málna árát – az eperéhez hasonlóan – idén az erős fagyok is felverték. Az AKI adatai szerint a magyar málna átlagára kilónként 2000-1900 forint körül mozog a budapesti piacokon, míg a nagyobb vidéki piacokon 2600-4000 forintos kilónkénti átlagárak is vannak.

Ennél jóval drágábban juthatunk hozzá a piros gyümölcshöz a kisebb zöldségeseknél és élelmiszerboltokban. A kis dobozkákban (körülbelül 10dkg-os) 300-350 forintos áron árulják a kereskedők a málnát.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!