Van élet a csokinyuszin túl

Hogyan tegyük egészségesebbé gyermekeink húsvéti ajándékcsomagját? Ne halmozzuk el őket bolti árukkal, készítsünk házi édességeket!

A Húsvét tipikusan az az ünnep, amikor a gyerekek ajándékot, legfőképpen édességet kapnak. Hogy a húsvétozást kicsit "lájtosabbra" vegyük, inkább próbáljunk meg egészségesebb, minőségi alternatívákat becsempészni az ajándékok közé.

Kakaókrémes házi nápolyi recept

Ha már csoki, akkor legyen minőségi

A boltok polcait már hetekkel az ünnepek előtt ellepik a csokinyuszik, tojások és más speciális édességek. Azt nem állíthatjuk, hogy csoki nélkül is ugyanolyan lenne a húsvéti csomagunk, azonban inkább a minőség, mintsem a mennyiség legyen szempont. Gyanús, ha az átlagnál sokkal olcsóbban kínálnak egy terméket, hiszen ha megnézzük az összetevőket, sokszor azt láthatjuk, hogy nem is igazi csokoládéval, hanem tejbevonó masszával van dolgunk - ez pedig lényegében cukorból és növényi olajból áll.

Az igazi csokoládén belül is vannak kakaótartalom szerint fokozatok, annál jobb minőségű egy csoki, minél magasabb a kakaótartalma, de azért tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek nem mindegyike szereti a 70-90 %-os étcsokit - nekik inkább a 40-50 % körüli gyümölcsdarabosakat válasszuk.

Normális mértékben fogyasztva a csokoládéban lévő kakaóbab flavonoid tartalma több pozitív hatással bír, úgy mint a szív- és érrendszer védelme, de gondolhatunk a boldogsághormont (endorfint) serkentő összetevőire is.

Fűszeres fügebonbon recept

Csokis golyók, bogyók

A megszokott édességek mellé/helyett beválogathatunk például olyan köles golyót, bulátát, mogyorót, mandulát vagy mazsolát és aszalt gyümölcsöket, amelyek különféle csokoládéba vannak mártva. Ezek között már elég nagy a választék a piacon, könnyen találhatunk alig cukros vagy éppen bio változatot is. Ezen kívül kapható kakaós és fahéjas ízesítésű kölesgolyó is, az édesszájú gyerekek általában nagyon szeretik.

Kakukkfüves házi ropi recept

Bio ropogtatnivalók

Ma már nem kell bioboltok után kutatni, mert akár szupermarketben is vásárolhatunk olyan ropogtatnivalókat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, az alapanyagok pedig ökológiai gazdálkodásból származnak. Egy dinós bio kukorica-snackkel, egy tönkölylisztből készült ízletes ropival, netán különféle ízű köles golyóval a sós ízeket szerető gyerekek kedvére tehetünk.

Bodon Judit dietetikus tippje:

A Húsvét során a csokoládé- és édességfogyasztás tekintetében a legfontosabb szerintem a mértékletesség. Nem kell egész nap csokit, sütit enni, ezek az ételek töltsék inkább be az étkezések utáni desszertek, a vendégváró falatok szerepét. A nyuszifészekbe valóban csak valódi kakaóból készült csokoládéféleségek kerüljenek, ugyanakkor legyünk tisztában azzal is, hogy a magasabb kakaótartalom magasabb zsírtartalommal és így magasabb energiatartalommal is jár. Ebben az időszakban különösen figyeljünk oda a gondos fogápolásra, az ajándékként begyűjtött csokifigurákat pedig bátran tegyük el későbbre.

Aszalt gyümölcsök, olajos magvak

Itt hangsúlyozni kell, hogy elsősorban a hozzáadott cukor nélküli aszalványokat keressük, különben nem sokkal vagyunk előrébb, mint egy hagyományos cukorkával. Már szinte minden boltban kapható aszalt sárgabarack, aszalt almaszirom, ropogós alma rudacska (akár csokis kivitelben), vagy éppen rengetegféle mazsola. De ha jobban utánanézünk, akkor felfedezhetjük a piacokon, áruházakban működő aszalt gyümölcsöket áruló standokat is, ahol még ezeknél is különlegesebb finomságokat találhatunk: például óriás királyfügét, aszalt epret, joghurtos meggyet, fűszeres pirított mandulát, vagy olyan előre elkészített keverékeket, mint a diákcsemege.

Karamellás csokis tallér recept

Saját készítésű házi sütik, kekszek

Ha nagyon elszántak vagyunk, a bolti édességeket visszaszoríthatjuk saját készítésű édességekkel (akár a hétköznapokon is), olyanokkal, mint például az étcsokis kekszek, zabkekszek, linzerek, de a Húsvéthoz egy marcipános répatorta is kiválóan passzolhat.

Bár több idő elkészíteni, mint megvenni, de így ezekbe biztosan nem kerülnek mesterséges ízfokozók és tartósítószerek, a cukrot felválthatjuk mézzel vagy természetes édesítőszerekkel (pl.: xilit, sztívia, agávészirup), a finomlisztet meg keverhetjük zabliszttel illetve teljes kiőrlésűekkel, így sokkal egészségesebb sütit kapunk. Törekedjünk az esztétikumra, legyen az az édesség szép és ízléses, csomagoljuk be az ünnephez méltóan, mert csak így lesz igazi ajándék!

Címlapkép: Flickr by Damien du Toit

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek