Úgy is lehet segíteni a rákbetegeken, ahogy ez a fiatal srác teszi

A gasztroújságíró és stylist 20 éves volt, mikor elvesztette az édesanyját. Az ápolása alatt döntötte el, hogy a főzéssel fog másokon segíteni.

Rendhagyó módon próbál segíteni a rákbetegeken egy brit férfi. Ryan Riler 18 éves volt, amikor anyjánál tüdőrákot diagnosztizáltak. Mivel az apja rengeteget dolgozott, a nővére pedig egyetemre járt, neki kellett az anyját ápolnia. Ryan sajnos tapasztalta a betegség minden szörnyűségét, azt is, ahogy anyukája elveszti az ételek iránti imádatát. Ekkor határozta el, hogy létrehozza a Life Kitchen nevű szervezetet, ami ingyenes főzőórákat biztosít rákbetegeknek és családjaiknak.

Tanulmányok szerint a kemoterápiás kezelésben résztvevő betegeknél jelentősen romlik az ízlelés, de vannak olyan betegek, akik teljesen elvesztik az ízérzékelésüket. Ryan anyukája sem tudta igazán élvezni az ételeket, ami a fiatalt is nagyon zavarta.

Ryan rájött, hogy nagyon intenzív ízeket kell használni, olyan ízeket amik több helyen hatnak, akár más érzékszerveinkre (orr, szem) is. A Life Kitchen főzőkurzusán például úgy készítik el a carbonara spagettit, hogy tesznek hozzá egy kis mentát.

A most 24 éves fiatal az University of London egyik professzorával fejlesztette ki a tökéletes menüt a rákbetegek számára. A projekt úgy tűnik sikeres, olyan támogatói vannak, mint Nigella Lawson és Jamie Oliver.A legutóbbi főzést is a sztárszakács egyik főzőiskolájában tartották, és közel százan vettek rajta részt.A kezdeményezés pártfogója Sue Perkins, akit a magyarok legjobban a Great British Bake Of-ból ismerhetnek.

A Life Kitchen órái ingyenesek, és Ryan szeretné, ha ez így is maradna. A fiatal saját bőrén tapasztalta, hogy milyen anyagi kiadásokkal jár a betegség, éppen ezért adományokból próbálja meg fenntartani a projektet. Ryan szeretne egyfajta kutatóközpontot és -konyhát létrehozni, ahol kikísérleteznék azokat az ételeket és ízeket, amit a betegek is tudnak érzékelni, élvezni.

Ezeket olvastad már?

via Metro

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek