Túródesszert és paprikakrém koktélba zárva - te megkóstolnád a formabontó italokat?

Két lappföldi nagyágyú koktélokban tette próbára a magyar ízeket.

Világszerte sok irigye akad Markku Raittinennek és Pekka Pellinennek, akik a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra. Az állomások között idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.

Pekka Pellinennek és Markku Raittinennek

Markku Raittinen, a Finlandia Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe.

„Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság.”

„Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami - amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes - rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – mondta Markku.

Pekka a mixerpultban

Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologistjának missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket és áramlatokat.

„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság.

Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön. Ám a különleges program ezzel még nem ért véget, Pekkát mi is kihívás elé állítottuk. Kiderítettük, hogyan inspirálják őt a tipikus magyar ízek, és mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk.

„A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél! A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket” – osztotta meg mosolyogva a Pekka.

A Mixologist elárulta nekünk néhány különleges koktéljának receptjét is, köztük a magyaros kombinációkkal, így, ha kedvet kaptunk egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatjuk a kreációkat:

Csokis-túrós Popcorn Sour

1 rész Finlandia Mango Vodka1 csokis túrórúd¾ frissen facsart citromlé½ rész cukorszirupPopcorn1 szem málnaTojásfehérje (kihagyható)

Rázzuk össze az alapanyagokat, és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek