Süss karácsonyi karamellás falatkákat Katával!

A képet látva sokaknak közeli ismerőse lehet "Juli", a Barátok közt sorozatból. A Berényi család tagját megformáló Mérai Katát azonban nemcsak a sorozatot kedvelők, hanem a színházba járók is jól ismerhetik, hiszen már több fővárosi és vidéki színházban játszott prózai darabokban és musicalekben. Azt azonban kevesen tudják a színésznőről, hogy feleség és édesanya, akinek főztjét imádja az egész család és a barátai. A rajongóinak pedig most egy különleges meglepetéssel kedveskedett: Montázs címmel jelent meg első lemeze, amelyet a Juhász Attila Jazz Quartettel közösen készített.

Imádsz főzni és a konyhában alkotni. Mi volt az első pozitív élményed anno és milyen típusú konyhát kedvelsz?
Mérai Kata: Amikor először rájöttem, hogy mindegy, mit főz az ember, csak elég bátran kell hozzányúlni az otthon megtalálható alapanyagokhoz. Semmi sem szentírás, a lényeg, hogy az ember a nyelvén érezze az ízét annak, amit éppen hozzátesz a készülő ételhez.Elképesztően izgalmas dolog alkotni!
Nem tennék kivételt egyik nemzet konyhájával sem, de nagyon kedvelem a keleti és déli fűszereket, ez mondjuk elég tág köre a fűszernövényeknek. De ha választanom kellene, akkor nagyon szeretem a fahéj, a gyömbér és a citrom ízét az ételekben.
Mi az ars poeticád a konyhában?
Mérai Kata: Mindegy hogy mit, csak legyen kinek!
Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?
Ki a kedvenc NoSalty-szakácsod?
Mérai Kata: Nem tudnék választani. Ritkán főzök, vagy sütök egy az egyben meg egy receptet. Sokkal inkább a megérzéseim után megyek és azt gondolom elég ritkán tévedek.Ez olyan, mint amikor azt mondják, „ízlés szerint", tehát a mennyiség mindig a saját fantáziádra van bízva, talán nem véletlen.Szeretem az alkotói szabadságot.
Berényi Andrásné a Barátok köztből mit főzne a gyerekeinek a NoSalty-ról?
Mérai Kata: Mindenképpen valami olcsó, kiadós és mindenki által kedvelt ételt. De ha nagyon kényeztetős a dolog, akkor valami fincsi sütit. Azt minden gyerek imádja, függetlenül attól, hogy hány éves. Mondjuk valami ilyesmit: reszelt túrós.Még ugyan ezt nem próbáltam, de ha lesz egy kis időm, mindenképpen megkóstoljuk családilag.
Mérai Kata karácsonyi karamellás falatkákreceptje, csaka NoSalty olvasóinak:
Hozzávalók:
10 dkg mézes mogyoró (apróra törve)
10 db tejkaramella (1 db 6 részre vágva)
25 dkg liszt (búza)
1/2 cs sütőpor
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
10 dkg lágy vaj
3 evőkanál tej
Karamellás falatkák készítése lépésről-lépésre Mérai Katával!
Elkészítés:A lisztet a sütőporral elkeverem. Én szeretem átszitálni, erre tökéletesen megfelel bármilyen nagyobb méretű fémszűrő. Hozzáadom a cukrot, vaníliacukrot, tojást, vajat és vagy kézzel, vagy géppel sima tésztává gyúrom. Karácsonyi sütögetésnél előfordul, hogy többféle süteményt készítünk, így én – ahogy a videón láthatjuk –, előre elkészítem a tésztát és akár egész éjszakára beteszem a hűtőbe. Jól belisztezett lapon kb. 24X40 cm-es lappá nyújtjuk a tésztát és kb 4X4 cm-es négyzetekre felvágjuk (ez pont 60 kis lapocska). Mindegyik lapra ráhelyezünk egy karamellkockát, összehajtjuk és gombócokat formálunk belőle. Az így elkészült golyókat először a tejben „megfürdetjük", majd az összetört mézes mogyoróba forgatjuk, végül a tepsire, sütőpapírra helyezve a sütő középső részébe toljuk és kb. 18 percig sütjük előmelegített sütőben 160–180 fokon. Természetesen bármivel meg lehet tölteni és bármiben meg lehet hempergetni a golyókat. Innentől kezdve már csak a fantáziánk szabhat határt. Jó sütögetést!
A családodon és a főzésen kívül másik nagy szerelmed a zene. Hogy kerültél össze a Juhász Attila Jazz Quartettel és miért döntöttetek úgy, hogy kiadtok egy közös lemezt, a Montázst?
Mérai Kata: Attilával egy kedves barátnőm ismertetett össze, mivel éppen a lemezanyaghoz kerestem „társakat". Rövid beszélgetés után azonnal tudtam, tudtuk, hogy a közös munka mindkettőnk számára jó szórakozás és izgalmas kihívás lesz. Ez az együtt töltött próbák és stúdiózás alatt be is bizonyosodott. Nem elhanyagolható pillanatai voltak a próbáknak az általam sütött sütik és töltött sóskiflik elfogyasztásai:) A fiúk szintén nagy rajongói a főztömnek.
Milyen stílusú dalok hallhatók az albumon, kiknek ajánlod és melyik rajta a kedvenc számod?
Mérai Kata:A lemezen olyan számok feldogozásaival találkozhatnak a zenehallgatók, amelyek komoly szereplői az életem egy-egy szakaszának. Aki kicsit jobban odafigyel, az betekinthet a lelkembe.:) Szerettem volna megmutatni az embereknek magamból egy olyan titkos részt, amit eddig még biztos nem láthattak. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyed zenehallgatást, szeret elgondolkodni a dalok szövegének mély tartalmán, vagy csak egyszerűen meghallgatna egy Európa kiadó- vagy egy Tankcsapda-számot jazz-köntösben. Én nem tudnék választani, hiszen akkor saját életem valamelyik pillanatát kedvelném kiemelten, számomra pedig így „gömbölyű" a dolog.
Mérai Katáról itt tudhattok meg többet, bemutatkozó, Montázs című albumáról pedig itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!