Svíčková, a cseh vadas

A csehek alapételének elkészítése nem egy gyors folyamat, de a család minden tagja megnyalja utána a tíz ujját, az biztos!

Ha Csehországban járunk, ne hagyjuk ki a helyi ételspecialitások királyát: a svíčkovát (ejtsd: szvicsková)! Leginkább a vadas marhához hasonlít ez a szószos alapú étel, melynek elengedhetetlen kísérője a knédli. Piros áfonyalekvárral, egy szelet citrommal és tejszínnel tálalják. Igazi helyi fogás, vasárnapi ebéd, melyre minden családnak megvan a maga receptúrája.

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“.

Először belefogtam minden segítség nélkül, ahogyan elgondoltam a sütési-főzési folyamatokat, úgy készítettem el a cseh ételkülönlegességet. Előzetes tapasztalataim alapján a marhahúst lassú tűzön, fűszerekkel, hagymával főztem meg. Miután elkészült, kiemeltem az alapléből, melyet leszűrtem, és az apróra vágott zöldségek kerültek a hús helyére. Amikor megfőttek, és az alaplé is szinte a felére csökkent, leturmixoltam őket olyan arányban, hogy ne legyen folyós a majdani öntet, és ne kelljen liszttel sem segíteni a megfelelő állag elérése érdekében. A végeredmény a férjem szerint tökéletesen hasonlatos lett a Prágában kóstoltakhoz.

Aztán mégsem hagyott nyugodni a dolog, és angol nyelvű cseh és magyar oldalakon kutakodtam a svíčková eredeti receptjéért. A legtöbb leírás szerint hosszanti irányban szalonnával tűzdelik meg a húst, melyet egy napig pácolnak, majd sütőben készítenek el. A szósz besűrítésére pedig lisztet használnak. Ez utóbbi kivételével újból elkészítettem a cseh vadast. Így jóval intenzívebben fűszeres lett a szósz, a hús pedig kevésbé puhult meg. Ettől eltekintve így is szuper fogadtatásban részesült.

Jövő héten egy másik közeli főváros, Bécs kedvenc almás rétesét sütöm meg. Addig is mindenki kísérletezze ki a saját svíčková-receptjét, érdemes!
Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mihalyova
mihalyova szo, 2015-01-24 14:54

Mi nem csak a húst öntjük bőségesen nyakon a szafttal, hanem a knédliket is. Ki az a hülye aki szárazon mártogatja abba a minimális szaftba, ami a képeken szerepel?!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-01-26 12:45

Ha a fotón tele van öntve minden szafttal, akkor nem mutat valami jól az étel, ezért készült így a kép, hogy látszódjon, minden része. Természetesen mi sem vagyunk hülyék, hogy ne locsolnánk tele mindent az értékes, ízletes öntettel! G

grobo
grobo k, 2015-01-20 13:28

Ezzel természetesen egyetértek. Az íze a helyesírásától teljesen független, és ami azt illeti tényleg finom. A helyesírásbéli problémát pedig nem kukacoskodásnak szántam, de egy cseh gasztro oldalon is bután nézni ki a hortobágyi húsos palacsinta mondjuk "hortbagy huspalacsintának" írva.

viola01
Hagymafaló / viola01 h, 2015-01-19 22:21

Szlovákiában is gyakran készítenek hasonlót, hisz a klédni ott is alap ételnek számít, és nagyon imádom! Anyukám gyakran csinált ilyet gyerekkoromban, mert már akkor is rajongtam érte. :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2015-01-20 12:52

Persze, szószos hús és knédli (nálunk szemlegombóc) a környező országokban megtalálható étel! Én is rajongok érte! Üdv, G

Lilidzso
Lilidzso h, 2015-01-19 18:25

Kedves Gréti!
Azt mondja az oldal, hogy ajjaj!! :-) Nekem nem jön be a receptoldal, pedig felcsigáztad az érdeklődésemet!!! Csak én jártam így? Amúgy nagyon tetszik, kipróbálnám.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-01-19 20:29

Szia Lilidzso! Utánajártam és most már működik, köszi nagyon, hogy szóltál! Mindenképpen próbáld ki! Üdv, Gréti

tomato67
tomato67 h, 2015-01-19 17:38

Szia Gréti!

Hosszú í, hosszú á és h nélkül, igen :)
Gondolom, a ch valami angol leírásból jöhetett, ők így értelmezik a cs-t.
Próbáld ki egyszer tejszínesen a mártást, függő leszel, garantálom :)))
Tomi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-01-19 20:27

Szia Tomi! Igen, én már az vagyok. Ez is tejszínnel készül. Édesanyád főzi vagy süti a húst? Hja, és köszi a név-kiigazítást! G

tomato67
tomato67 sze, 2015-01-21 18:42

Is-is. :)
A húst először jó sok vajon hirtelen elősüti.
Hús ki, zöldségek be ugyanabba a vajba.
Utána hús vissza (tűz ki...), a vajas zöldségekkel betakarjuk, 2 napig is pácolhatjuk főzés előtt.
Fontos, hogy a cseh konyhában a vaj, meg a tejszín az, aminek mondjuk, nem pedig ilyen növényi marhaságok :)))

Jó étvágyat!

tomato67
tomato67 h, 2015-01-19 15:53

Kedves Gréti!

Köszi a receptet, az egyik kedvencem. Én Csehországban születtem, Anyu rendszeresen készíti ünnepi alkalmakra.
Nálunk hagyományosan tejszínes a mártás, liszt nem kell bele.
És helyesen leírva svíčková :)

Tomi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2015-01-19 16:02

Szia Tomi!
Hosszú í-vel és h nélkül? Utána néztem, javítottam. Igen ez a lisztezés nálam is csak akkor fordulhat elő, ha nagyon muszáj...különben szó sem lehet róla, hiszen az étel ízét is megváltoztatná! Örülök, hogy tetszik a recept! Köszi, Gréti