Spájzolj be zöldfűszereket télire!

Hogy hogyan? Erre számtalan lehetőséged van. Segítünk eligazodni, hogy megtalálhasd a neked legmegfelelőbb módszert.

Zöldfűszerek tartósítása

Nyár végén illetve ősszel a zöldfűszerek friss hajtásai még tele vannak aromával. Sajnos télen már nem jellemző, még az örökzöld növényekre sem. Persze a konyhaablakban tárolhatunk cserepes bazsalikomot vagy rozmaringot, de mi van, ha gondatlan kiskertészként sikerül elpusztítanunk őket? Nem tagadom, velem sokszor előfordult már, hogy egy hosszabb utazás vagy csak egy hétvégi kiruccanás alkalmával – amikor nem volt kire hagynom növényeimet – , elszáradtak.Hogy még véletlenül se maradjak zöldfűszer nélkül télen, biztos ami biztos, ősszel jól bespájzolok belőlük a piacon, vagy édesanyám kertjéből hozok el egy jó adagot, és gondosan feldolgozva elteszem őket télire. Erre számtalan módszer nyújt megoldást.

Szárítás

Talán a legismertebb illetve legegyszerűbb módszer a fűszerek tartósítására. A petrezselyem, a kapor, a zeller és a lestyán is alkalmas erre a műveletre.

Mossuk meg a növényeket, készítsünk belőlük kis csokrokat, majd hűvös, száraz helyen tároljuk. Ha el szeretnénk kerülni a porosodást, felülről húzzunk rájuk papírzacskót!

Fűszernövények szárítása

Bár én nem kifejezetten vagyok oda a szárított fűszerekért, hiszen így minden nedvesség és aroma elszáll belőlük, de az alább felsoroltakat érdemes rakott illetve egytálételekbe, levesekbe tenni télvíz idején.

Fagyasztás

A kaprot, petrezselymet és zsályát sokszor csak megmosom, száraitól többnyire megfosztom, apróra vágom, és dobozba vagy alufóliába tekerve a mélyhűtőbe teszem.

Fűszernövények a jégkockatartóban

Idén azonban - kicsit bonyolítva ugyan a módszeren - jégkockatartóba helyeztem el a növényeket. Ezt is többféleképpen végezhetjük.

  • A petrezselymet és zellert vízzel felöntve tettem a jégkockatartóba - ez tökéletes lesz rizses ételekhez illetve levesekhez. Ezt víz helyett akár alaplével is készíthetjük.
  • A tárkonyt, kakukkfüvet, rozmaringot, csombort jó minőségű olívaolajjal öntöttem fel, ami tökéletes lesz húsos ételekhez, sült burgonyához.
  • Bár kevésbé tartós, de fűszervajat is készíthetünk zöldfűszerekkel. Ehhez csak a megmosott és feldarabolt fűszereket kell kikevernünk vajjal, majd fóliába tekerve hűtőszekrényben tárolni.

Fűszerolaj

Ízesített olajat szinte bármilyen tetszés szerinti fűszerrel készíthetünk. Én egy üvegbe mustármagot, rozmaringot, egész borsot, chilipelyhet és csombort tettem, majd felöntöttem szőlőmagolajjal. Fontos, hogy jól záródó üvegbe tegyük, és lehetőleg a legkevésbé érje levegő. Az így elkészített olaj tökéletes sültekhez illetve salátákhoz is.

Pesto

Szinte bármilyen aromás fűszernövényből készíthetünk pestot olívaolaj hozzáadásával, amit aztán hűtőben tárolva bármikor elővehetünk. Bruchettára vagy tésztákhoz tökéletes választás.

Ti hogyan tartósítjátok a zöldfűszereket?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?