Sör, rock és nagy húsok: újra nyit a Bestia terasza!

Majdnem egy éve már, hogy megnyitott a Bestia - az új nyári étlapot és a Bazilika tövében lévő teraszt nekünk is ki kellett próbálni!

2015. május elején nyitott meg a Bazilika mellett a Bestia. A széles választékban kapható hazai kisüzemi sörökkel rendelkező, húsos fogásokat kínáló amerikai hangulatú étterem, ahol elférnek egymás mellet a turisták, az egyetemisták, a munka után lazítók és a bulira készülők, hétvégén pedig még a családok is, az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy sikerült betömniük a piaci rést a Szent István téren.

Az uborkás-vaníliás limonádéból egy nem is elég

A demokratikusan eklektikus Bestia "gazdája" Wossala Rozina, az enteriőrt Bara Ákos, az arculatot Bonta Gáspár tervezte meg, az étlapért pedig, amiben eddig még egyszer sem kellett csalódnunk, Illés János felel. A hely megálmodóinak célja az volt, hogy legyen egy olyan étterem-söröző a Szent István téren, ami igényes konyhával és italszortimenttel várja a vendégeket, de kellően laza ahhoz, hogy ne csak magassarkúban és nyakkendőben lehessen betévedni. Az alapvetően sörre koncentráló italválaszték, a masszív húsos ételek és a délutáni élőzene maszkulin hangulatot adnak a helynek, de az amerikai sörbárok ihlette Bestiában természetesen a hölgyvendégek is megtalálják a számításukat.

A május 1-jén újra nyitó terasz az egyik legnagyobb kültéri egység a Szent István téren. A bestiások már készülnek a nyári szezonra: terveik szerint lesz csocsóasztal, és mivel a nyár bővelkedni fog sporteseményekben, a különböző meccseket kivetítőn fogják tudni követni a vendégek. A nyári étlap és az itallap a napokban debütált - mindjárt végig is kóstoltuk. Elsőként a házi jeges teát és az uborkás-vaníliás limonádét kaptuk meg, majd két előételt, a velős csontot tormahabbal, és a libamájat saját zsírjában.

A velős pirítóst vétek kihagyni!

Bár a velőscsont elsőre nem hangzik a legnyáriasabb ételnek, nekünk még a tűző napon is pokoli jól esett - a megszokott karikák helyett hosszában félbe vágott csontot kaptunk, a velőn pedig ropogós kis prézliréteg ült. Kóstolóbizottságunk mindhárom tagja úgy döntött, hogy mindennap el tudná képzelni, mint előételt. A libamáj igényes kis csatos üvegben érkezett, házi savanyúságokkal és friss kenyérrel - a tetején lévő balzsamos hagymalekvárral tökéletes párost alkottak.

A Cézár saláta

A Cézár salátára kifejezetten kíváncsi voltam - nagyon sok helyen elképesztően félreértelmezik. A jégsalátás-majonézes verziót mondjuk pont nem néztem ki a Bestiából, de a nevezett saláta olyan, mint a tatárbífsztek - sose lehet tudni, mit tesznek elénk. Jelentem, a Cézár hiba nélkül átment - szép, hosszan hagyott római saláta leveleken ült a házi öntet, ami a klasszikusnál kicsit pikánsabb volt, de ez senkit nem zavart. Grillezett csirkemellel feldobott verziót kaptunk - én azt pont kihagytam volna. A grillezett csirkemell ritkán rejteget kulináris meglepetést, de lehet, hogy ha nem osztozom a többiekkel hat másik fogáson, akkor szükségesnek éreztem volna az extra fehérjét. Következett a füstölt barbecue-oldalas a tökéletes sült krumplival és coleslaw salátával. Merem állítani, hogy idén ez volt a legjobb oldalas, amit kaptam - a josperben készített hús omlós volt, szaftos, és pont megfelelően füstös. Az adag ráadásul van akkora, hogy egy étkesebb férfit is megtölt jó pár órára.

Füstölt barbecue oldalas tökéletes sült krumplival és házi cole slaw-val

Következett az urugvay-i bélszín - tökéletesen elkészített, roppanós panírral bevont rántott húst kaptunk habkönnyű fehérrépapürével, ami sokkal jobban passzolt a húshoz, mint egy átlagos krumplipüré. A végére, csak hogy tartsuk a szokást, elharmadoltuk a Bestia legnépszerűbb fogását, a bestramit - a két szelet rozskenyér közé töltött, lassan sült, szálasra szedett, szaftos marhahússal töltött szendvicscsimborasszót.

A Bestia egyik legnépszerűbb fogása, a Bestrami

Desszertként mindenképp megkóstoltuk volna a sörfagyit, de aznap pont szünetelt a gyártás - vigasztalódtunk helyette a könnyű pankómorzsás túrógombóccal és a szezonális gyümölcsökkel feldobott fagyival. A nyári italkínálat tesztelése közben természetesen az ételekhez passzoló söröket is végigkóstoltuk - ami külön plusz pont, hiszen viszonylag kevés olyan hely van a városban, ahol az ételekhez passzoló, az ízüket kiemelő söröket is kapunk.

A túrógombóc morzsája külön megér egy misét

Egy a lényeg - ismét nagyon jót ettünk a Bestiában. Ha a belvárosban támadna kedvetek egy jó sörre, egy markáns húsos fogásra, egy meccsnézésre, vagy csak a város egyik legszebb terét szeretnétek nézni az ebéd vagy vacsora mellé, akkor jusson eszetekbe a Bestia!

További infót a Bestiáról itt találhattok!

Ez is érdekelhet!

Urban Tiger - egy falat dögös Ázsia a Kecskeméti utcában

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!