Savanyú, mégis édes, mint a méz

Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin, csodálatos és illatos sütemények. Így kezdődik nálunk az új tanév. Citromot teszünk mindenbe!

Nem tudom mások hogy vannak ezzel, de nekem fagyiból is a citromos a kedvencem. Egy szuper vacsora után hatalmas hegynyi sütemény helyett kis pohár citromsorbet a legjobb a világon, mivel utána nincs telítettségérzés. Sokkal egészségesebbnek és kevésbé hizlalónak érezzük.

Dupla-citromos torta recept

Szerencsére a gyerkőceink is szeretik a savanyú gyümölcsöt. Reggelire vagy ebéd mellé jól esik egy házi készítésű mézes limonádé, délután egy friss gyümölcssaláta. Különösen, hogy elkezdődött a suli, kell nekik a vitamin. Ennek jegyében nálunk még a sütik is citrommal készülnek!

Már egy héttel az iskolakezdés előtt belefogtunk a vitaminkúrába. No, nem a tablettás verzióba, hanem friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásába. Főként azért történt ez így, mert a szünidő alatt nehéz volt időben ágyba küldeni őket. Soha nem pihenték ki magukat, szervezetük utánpótlásért kiáltott. A hosszas esti filmnézések közben próbáltam valami vitamint csempészni tányérjukba. Nem popcorn került a kezükbe, hanem kis tálkában gyümölcs- és zöldségfalatkák.

A piros szilikon sütőforma az igazi!

Egy darabig elvoltak a gyerekek a gyümölcsökkel, de aztán gyorsan felmerült az igény valami édességre. Ekkor jöttek a citromos sütik. Először az igazi nagyágyú doubledecker: a duplacitromos kocka, melyet most újdonsült, szilikonos tortaformámban készítettem. Küllemre mintha a nagyi készítette volna, ízre viszont nagyon is modern felfogású. Csak a porcukor szórás ne maradjon le a tetejéről!

Egyszerű a citromos torta elkészítése is, sőt, túl sokféle alapanyagra sincs szükségünk hozzá, de süthetünk ennél egyszerűbbet is: úgy van, a muffinra gondoltam! Igen gyorsan megsül, mégis ritkán készítem. Most azonban eljött a világ legfinomabb citromos muffinjának ideje.

Illatos-citromos muffin recept

Tehetünk bele natúr-, görög- vagy citromos joghurtot is, de ez már talán túl sok a jóból. Olaj helyett kerüljön bele egy kevés vaj, a formákat pedig ne béleljük ki papírkapszlikkal, mert ezek hozzáragadnak a sütihez, és a lehámozásnál egy csomó értékes részt veszítünk el általa. Inkább kenjük ki vajjal a formát, és csak úgy simán öntsük bele a tésztát. A kupacok tetejére tegyünk egy-egy vékonyan szelt citromkarikát, ettől csodálatosan mutatnak majd!

Jövő héten házilag készített filmes ropogtatnivalókat készítek. Addig is együnk sok-sok citromos sütit!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek