Rákot okoz a teflonbevonat? Itt az igazság.

Egy ideje terjed a hír, miszerint a teflonbevonatú serpenyők használat közben káros anyagokat bocsátanak ki magukból. Ennek igazságtartalmát vizsgálták meg most.

A 444.hu-n jelent meg egy cikk a The Guardian nyomán a teflonbevonat vizsgálatáról. Az tény, hogy a PFC-k (perfluor-karbonok) bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) kutatások szerint többek között máj-, hasnyálmirigy- és hererákot okozhat.

Mindez azért fontos információ, mert a teflonedények gyártásánál is ezt az anyagot használják, így adódhat a következtetés, hogy akkor ezek éppúgy egészségkárosító hatásúak lehetnek. Minden bizonnyal erre a vonatra ültek fel azok az egyéb gyártók, akik a nagy tefloncégeknek szerettek volna negatív PR-t csinálni. Ez mondjuk sikerült is, azonban a rákkeltő hatás bizonyítottan nem igaz.

A teflonedényeket a gyártási folyamat során magas hőmérsékletre hevítik, így szabadulnak meg a perfluoroktanáttól. Hogy megnézzék, hogy ez valóban sikeres-e, ahhoz összesen 26 különböző edényt vizsgáltak meg – a Food Additives and Contaminents lapban publikált kutatásból kiderül, hogy még extrém körülmények között is elenyésző bomlásterméket bocsátanak ki magukból.

Tehát az, hogy a teflon mérgező lenne, csak egy újabb tévhit, amely immár tudományos igazolást nyert. Még a megsérült, lepattogott bevonat sem jelent kockázatot, attól eltekintve, hogy az edény használhatatlan lesz.

Végezetül pedig, ha már attól rettegünk, hogy a teflonedénytől fogunk rákot kapni, akkor inkább a mikróban pattogatott kukorica miatt kellene aggódunk, hiszen ennek csomagolásából jóval több káros anyag szabadul fel.

(Címlapkép: Flickr by Food Thinkers)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek