Rakd el a nyár ízeit télre - készíts hagyományos és különleges savanyúságokat!

Itt a nyár vége, őrizd meg az ízeket, és készíts házi savanyúságokat - itt a káposzta, a gyöngyhagyma, az uborka, a cukkini vagy a karfiol, sőt, a minidinnye is! (x)

A savanyítás ugyanolyan ősi tartósító eljárás, mint a lekvárfőzés vagy a gyümölcsök aszalása. Régen a szezonhoz kellett igazítani az étkezést, a nyáron megtalálható felesleg tartósítása pedig létkérdés volt a hideg, táplálékban szűk téli hónapokra való felkészülésben. A savanyítás sokáig a nyári programhoz tartozott - ma már egyre kevesebben csinálják. Nagy hiba, mert a savanyúság élettani hatása igencsak kedvező.

Nézzük, milyen érvek szólnak mellette:

VITAMINOK

A savanyított ételeknek rendkívül magas a C-vitamintartalma - nem hiába vittek anno magukkal a hajósok több hordónyi káposztát a hosszú tengeri utakra. Sőt, régen a skorbut ellen is savanyúkáposztát ajánlottak az orvosok. Tudjuk, hogy ma már könnyebben hozzájutunk a vitaminokhoz, de egy kis extra soha nem árt!

SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST

A nehezebb ételek mellé gyakran fogyasztunk savanyúságot - nem csak azért, mert így szokás. A savanyúságok kifejezetten segítik a nehéz, zsíros ételek emésztését, nem beszélve arról, hogy ha savanyúságot is eszünk a bácskai rizseshús vagy a rakott krumpli mellé, abból már kevesebb fér belénk - plusz segítség a gyomornak!

PROBIOTIKUM

Az erjesztéssel készült savanyúságok iszonyú jó probiotikumbombák - akár csak a kefir vagy a joghurt - , ezáltal segítenek rendbe tenni az emésztést, és vigyáznak arra, hogy a bélbolyhok is jól érezzék magukat, és el tudják végezni a saját feladatukat.

LAKTAT

Akárcsak a kajakóma leküzdésében, a kilók elleni harcban is jó taktika lehet a nagyobb mennyiségű savanyúság fogyasztása, hiszen viszonylag kevés kalória van benne, mégis laktató. Egy kisebb adag hús és szénhidrát is bőven elég, ha az ebédet egy nagy adag savanyúsággal egészítjük ki!

MIT TEGYÜNK EL AZ ÜVEGBEN?

Ne állj meg a bevált káposzta, kovászos és csemegeuborka vagy csalamádé elrakásánál, savanyíts különlegesebb zöldségeket is, például gyöngyhagymát, paprikát,befőző paradicsomot, karfiolt vagy minidinnyét!

Aki a klasszikusabbakra szavaz:

De eltehetünk például cukkinit vagy patisszont is:

Káposztát vagy gyöngyhagymát:

Aztán paprikát vagy paradicsomot:

És jöhetnek a különlegesebbek is:

Vagy a mi kedvencünk, az ecetes mini görögdinnye!

Ismerd meg a Lidl befőzési ajánlatait!

További különleges savanyúságokat itt találsz!

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?