Pitypang salátaként vagy köretként? Igen, mutatjuk a recepteket!

Lehet, hogy van finomabb zöldsalátának való, de ilyen energiabomba kevés létezik! Nyár közepéig miénk lehet ez a nagyszerű alapanyag, pitypangkóstolásra fel!

A pongyola pitypang, más néven: gyermekláncfű, kákics, tejesfű, barátfű, stb. nálunk leginkább csak teafű és kapszula formájában kapható. És ahogy egy jó gyomnövényhez illik, szabadon nő, mint a dudva. A városban szedni nem ajánlatos, a kutyusok is imádják…lepisilni. A porról, koszról, légszennyezettségről, a növény táptalajának, a földnek a minőségéről nem is beszélve. Szóval, ha lakókörnyezetünkben szeretnénk ingyenesen hozzájutni, akkor jobb, ha kicsit távolabb megyünk, és keresünk egy kevésbé a köz által használt mezőt, ott szedegetjük le a legszebb, életerőtől kicsattanó leveleket. A növény virágját és a gyökerét is alkalmazzák, de én itt most, galád módon, csak a levelekkel foglalkozom.

Epres-kecskesajtos pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Az egész sztori ott kezdődött, hogy egy külföldi cikket olvasva találtam egy tavaszi bevásárlólistát arról, mit érdemes ilyen tájban frissen beszerezni, melyek az idényzöldségek. Ebből a felsorolásból kiugrott egy név: dandelion, amit nem ismertem, így rákerestem. Ez volt a pitypang zöldje. Ide fel is töltöttem nektek azt az angol nyelvű videót, ami végső soron beindította nálam a rakétákat és a géppuska módra gépelő ujjakat. Remélem, titeket is meggyőz Dani Spies, a filmecske bájos hostja.

Amerikában sem a leggyakrabban vásárolt zöldféle a gyermekláncfű levele, nálunk meg egyenesen hiánycikk a boltokban, pedig igény az volna rá. A cikk elolvasása után ti is lázasan keresitek majd a lehetőséget a beszerzésére, higgyétek el!

Tudtad?

A pitypang leveleinek keserűanyag-tartalma virágzása idején a legnagyobb. Ezt úgy lehet mérsékelni, ha felhasználás előtt egy-két órára vízbe áztatjuk. Plusz egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levele, annál lágyabb az íze.

Epres-kecskesajtos pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Amit az amerikai videóból hallottam, annak utánanéztem hazai fronton is. A magyar egészség oldalak áradoznak a gyermekláncfű jótékony étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatásairól. Többek között kapcsolatba hozzák a májjal, az epehólyaggal, az emésztés segítőjeként tüntetik föl, sőt még a rákmegelőző tudományát is emlegetik. Tele van jobbnál jobb vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Biztosan szuper erős növény, hiszen bármilyen résben megkapaszkodik, a háztetőn és az úttest repedéseiben is simán kidugja a fejét, tehát ha valaki megeszi, ezt az életerőt tömi vele a bendőjébe.

Pirított zöldséges pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Mivel nem vagyok se orvos, se gyógyszerész, ezért maradunk a konyhai felhasználásánál. Arról elmélkedünk, hogy habár már az 1600-as években zöldségnövényként tartották számon, most miért mellőzzük így csúful ezt a könnyen termeszthető levélféleséget?! Erre most nem lesz válasz ugye, de talán minél többen kipróbáljátok, annál többen kedvelitek meg.

Így használjuk

A megfelelő helyen szedett, vagy szerencsés esetben a termelői piacon beszerzett pitypanglevélcsokrot nézzük át, ne legyen benne elszíneződött darab, azoktól váljunk meg, csak a szép, egészséges, lándzsaszerűen álló, erőteljes leveleket használjuk.

Pirított zöldséges pitypangsaláta - a receptért kattitns a képre!

Készíthetünk belőle:

  • salátát,
  • párolt köretet,
  • főzeléket úgy, mint például a spenótból
  • levest főzhetünk belőle, mint bármelyik leveles zöldből,
  • rátehetjük pizzára, mint a rukkolát,
  • tölthetjük például fetával csirkemellbe,
  • pestóként tésztára tehetjük,
  • és díszíthetünk vele tálaláskor.

+ 1 konyhai tipp

A pitypangleveleket már jóval a felhasználást megelőzően is megmoshatjuk, kiszáríthatjuk, és egészben vagy kisebb darabokba vágva zárható műanyag tasakban, egy nedves papírtörlőkendőbe csavarva, hűtőbe tehetjük. Így akár két napig is megőrzi a minőségét.

Ha kipróbáltátok, írjátok meg, ti hogyan tálaltátok a pitypangleveleket!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!