,,Óvatosan, mintha kislányt ölelnél!" - tőtikét készítettünk Mamival a Nagyiprojekt legújabb részében

A Nagyiprojekt új részében Hajnal Jánosné, azaz Mami - aki nem mellesleg az én kedves nagymamám - megmutatta a városi fiataloknak, hogyan is kell tőtikét készíteni.

Lekocsikáztunk Debrecenbe, hogy ellessük Mamitól a tőtikekészítés csínját-bínját.A tőtike, ha nem tudnátok, tormalevélbe töltött darált hús. Nekünk a kedvencünk lett!

Tőtike Mamitól

A tőtike eredetileg növényi levélfélébe töltött tölteléket jelent, szóval kb. olyan, mint a töltött káposzta. A töltelék is nagyon hasonló. Darált húsos, rizses, paprikás dolgot kell elképzelni, amit a savanykás levélbe göngyölve kis paradicsompürével kell puhára főzni.

Gyermekkorom egyik kedvenc ételét most a Nosalty főszerkesztője, Hering András készítette el nagyimmal, azaz Mamival, több kevesebb sikerrel...

Mami tőtikéjének a receptjét itt találjátok!

Kevés emberrel találkoztam, aki egyből tudta, mi ez az étel, amikor áhítattal meséltem róla. Akik meg ismerték, százféle elkészítési módot mondtak hozzá, evégett karalábélevélbe töltött és szőlőlevélbe tekert verzióról is hallottam már, de számomra nem az az igazi! Péntek délutánonként a suliból hazaesve az egyik legcsodálatosabb mondat, amit gyerekként hallottam Mamitól, ez volt:

,,Na, csak hogy megérkeztél, már órák óta vár rád a tőtike!"

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek