Az ősrégi levendula

Sok mindent köszönhetünk a rómaiaknak, például a csatornázást, a vízvezetéket és az utakat... de ki gondolta volna, hogy ezt a mesés, lila virágot is!

Levendula

Ők már az ókorban használták a levendulát szépségápolásra, gyógyításra, fertőzések megállítására, rovarriasztásra, és nekik köszönhetjük, hogy eljutott Európába! Na, de még mit köszönhetünk a rómaiaknak? Kihagyhatatlan videó következik!

De térjünk is vissza a sokoldalú levendulára! Amellett, hogy igazi csodaszer, nagyon finom, hihetetlenül jó illatú, és nem utolsósorban meseszép. Gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben, így aki teheti, ültessen a kertbe vagy egy kaspóba az erkélyre.

Használhatjuk aromaterápiás céllal: megnyugtat, ellazít, emellett kiegyensúlyozottá tesz. Alkalmazható fejfájás ellen, görcsoldóként, fertőtlenítőként, sőt nagyon hatékony a gyomor- és bélbántalmak kezelésében.

Jót tesz a hajkoronának, nyugtatja a bőrt, enyhíti a leégést, elűzi a molyokat, segíti az alvást. Jótékony hatásait szinte a végtelenségig sorolhatnánk. Akár külsőleg, akár belsőleg használjuk, igazi csodaszer szervezetünk számára.

Levendulás fürdőbonbon

Sokan legalább annyira idegenkednek az ízétől, mint a koriander – kissé szappanos – aromájától. De ez csak egy rossz beidegződés, ami talán azért alakult ki, mert számtalan kencéhez használják: szappanhoz, krémekhez, valamint a parfümök alapanyagául is szolgálnak lila virágai és illóolaja. Győzzük le ellenérzésünket, és tegyünk vele egy próbát!

Ehetjük sós és édes ételek fűszereként, de ihatjuk teaként vagy szörpként is. Egy egyszerű limonádét, süteményt, de még a francia lecsót (ratatouille) is feldobhatjuk vele. Kandírozhatjuk virágait, és ízesíthetünk vele kristálycukrot is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?