Mesés sajttorták hétvégére

A sajttorta több ezer éves történetre tekint vissza, de a kezdeti liszt-sajt-méz ötvözet óta hosszú utat tett meg, amíg végül üde tavaszi hétvégéink kellős közepén landolt.

A sajttorta nemcsak az egyik legegyszerűbben elkészíthető, és mégis lenyűgöző, minden alkalomhoz illő desszert, de több ezer éves múlttal is rendelkezik. Az első sajttortát valószínűleg 4000 évvel ezelőtt a görög Samos szigetén készítették el. Az ókori görögök igen hatékony energiaforrásnak tartották: a történészek azt is bebizonyították, hogy a Kr. e. 776-ban megrendezett első olimpiai játékokon az atlétáknak is ezt az akkor még csak lisztből, búzából, mézből és sajtból készült finomságot szolgálták fel. Abban az időben esküvői torta gyanánt is ez szolgált.

Az első írott sajttorta recept is a görögöktől származik, egy Kr. u. 230-ban papírra vetett szakácskönyvben már szerepel. Innen indul világ körüli hódítóútjára, részben a Római Birodalom felemelkedésének köszönhetően. Ahogy terjedt, úgy öltött változatosabbnál változatosabb formát, és vette magára a különböző régiók és kultúrák jellegzetességeit.

Sajttorta manapság készíthető sütéssel és sütés nélkül, simán vagy gyümölcsökkel, rengeteg különféle sajtból. A tipikus angol sajttorta sütés nélküli, alapja morzsolt háztartási keksz, a tetején pedig általában gyümölcsbefőtt ékeskedik. Az eredeti amerikai "cheesecake" ezzel szemben krémsajttal készül, amelyet ugyan a tengeren túl találtak fel, de azóta szintén bejárta az egész világot. Az olaszok értelemszerűen ricottát és mascarponét használnak hozzá, Közép-Európában a németek meg a lengyelek pedig friss, érlelés előtti sajtból készítik ezt az ínyencséget. Az ázsiai variáns zöld teát is tartalmazhat, de léteznek kéksajtot, chilit, vagy épp a tenger gyümölcseit feldolgozó különlegességek is!

Az alábbiakban mi is szemezgettünk ebből a sokszínű kínálatból, ugyanis az üde tavaszi hétvégére el sem tudnánk képzelni jobb nyalánkságot.

  1. 1.

    Klasszikus sajttorta

  2. 2.

    New York cheesecake szedervelővel

  3. 3.

    Vaníliás sajttorta lime-os eperraguval

  4. 4.

    Csokoládés sajttorta Ring Café konyhájából

  5. 5.

    NoSalty torta

  6. 6.

    Kókuszos-barackos sajttorta

  7. 7.

    Cukormentes málnás sajttorta

  8. 8.

    Oreos mascarpone torta

  9. 9.

    Narancsos sajttorta

  10. 10.

    Mascarpone cheesecake

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek