Nagyiprojekt: Mari nagyival ultrabrutális sztrapacskát főztünk

A felvidéki eredetű, laktató és tömény sztrapacska hamar a kedvencünk lett, ahogy Mari nagyi is. Nézzétek meg, hogyan bénázunk mellette a konyhában!

Mari nagyinál jártunk Budapesten a Tátra utcában, aki kirázta nekünk a kisujjából a szlovákok nemzeti nokedlijét, ami bryndzové haluskynévre hallgat.

Mari nagyi sztrapacskájának a receptjét itt találod.

Szlovákiai síelések, utazások alkalmával, ha kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky ételneveket találsz az étlapon, az mind az általunk sztrapacskaként ismert fogás különböző verzióit jelöli.

Sztrapacska Mari nagyitól

Fontos megjegyezni, hogy kétféle ételről beszélünk, míg a bryndzové haluskyaz a juhtúrós nokedli addig a strapačky s kapustouaz a káposztás sztrapacska. Mindkettőnek a tésztája nagyon hasonló, csak utóbbiban a krumplihoz káposztát is kevernek, míg az előbbi csak krumpliból készül, és utólag juhtúró kerül rá. Mi magyarok mindkettőt sztrapacskának hívjuk. Egyébként ez az étel azért kapta a strapatýazaz kócos nevet, mert reszelt krumpli az alapja. A kifőtt szemek ezért borzosak és persze nagyon-nagyon finomak!

Sztrapacska Mari nagyitól

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek