Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? Most induló cikksorozatunk ebben nyújt segítséget!

Az élelmiszerlánc szinte minden szakaszában pocsékba megy valami. Állítsuk meg a pazarlást! Segítsük a hazai szervezetet, akik a jó ügy legnagyobb éllovasai!

Az élelmiszerpazarlás az éhezés világában napjaink egyik legégetőbb problémája. Világszerte a megtermelt élelmiszermennyiség egyharmada soha nem kerül elfogyasztásra, miközben emberek milliói éheznek. Pazarlunk az élelmiszerlánc minden fázisában, a termeléstől kezdve a gyártáson és kereskedelmen át a fogyasztókig. A kárba ment élelmiszerekkel kárba mennek a megtermelésükhöz szükséges erőforrások is.

Tudtátok például,

hogy egyetlen kiló marhahús előállításához 13-15000 liter víz szükséges? Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszer a bomlásakor metángázt bocsát ki, ami 25-ször erősebb hatással van a klímaváltozásra, mint a széndioxid.

A Magyar Élelmiszerbank megmenti a kidobástól a kereskedelemben és a gyártásban keletkező élelmiszerfeleslegeket, és eljuttatja azokat a rászorulókhoz. Ezzel Magyarországon egyedülálló módon végeznek egyszerre zöld- és segélytevékenységet.

Magánszemélyektől nem fogadhatnak el feleslegeket, hiszen azok forrása nem ellenőrizhető, illetve az elaprózottság miatt a logisztika is megoldhatatlan lenne. Akkor mit tehetünk fogyasztóként?

Ahhoz, hogy felhasználóként csökkenthessük pazarlásunkat, az első és legfontosabb a tudatosság. Figyeljétek induló cikksorozatunkat, mostantól rendszeresen jelentkezünk élelmiszerpazarlás elleni tippekkel! Az Élelmiszerbankkal közösen minden cikkben körbejárunk egy élelmiszerfogyasztással kapcsolatos témakört, megvizsgáljuk, hogyan tehetünk a pazarlás ellen onnantól kezdve, hogy elindulunk bevásárolni, egészen odáig, hogy elfogyasztottuk a megfőzött ételeket.

Amellett, hogy otthon odafigyelsz a pazarlásra, itt támogathatod az Élelmiszerbank élelmiszermentő tevékenységét is, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!