Megesszük az összes tonhalat!

Gasztronómiai okokból kipusztulás fenyegeti a keleti kékúszójú tonhalat, az amerikai angolnát, a kínai gömbhalat és a kínai kobrát.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn közzétette a fajok aktualizált veszélyeztetettségi listáját.

A svájci székhelyű szervezet szerint a vörös lista "kihalás fenyegette" kategóriájába újonnan felkerült halfajok létét leginkább a japán piacot megcélzó halászat túlzásba vitele veszélyezteti. A tonhal például a szusi népszerű hozzávalója, ezért Japán a világ legnagyobb tonhalfogyasztója, az angolna és a kínai gömbhal is ínyencfalat a szigetországban, míg a kínai kobrát leginkább Hongkongban kedvelik.

A kínai gömbhal (Takifugu chinensis) állománya az utóbbi 40 évben 99,99 százalékkal csökkent, így a szervezet a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolta. A szasimiként fogyasztott Takifugu chinensis egyike a világ egyik legmérgezőbb hala, a fugu azon négy alfajának, amelyet a legnagyobb becsben tartanak a japán ínyencek.

Bár a keleti, vagyis csendes-óceáni kékúszójú tonhal (Thunnus orientalis) esetében az IUCN korábban nem fejezte ki aggodalmát, most a kihalással fenyegetett fajok listáján a sebezhető, azaz a legenyhébb fokozatba sorolták. A szervezet szerint a faj populációja 19-33 százalékkal csökkent az utóbbi 22 évben.

Az amerikai angolnát (Anguilla rostrata) a szervezet a veszélyeztetett, vagyis a közepesen fenyegetett második kategóriába sorolta. A faj egyedszámának csökkenése az élőhely elvesztése, a klímaváltozás és a túlhalászat számlájára írható.

A kínai kobra állománya húsz év alatt 30-50 százalékkal zsugorodott.

Az idén 50 éves IUCN-féle vörös listán 76 199 faj szerepel, ezek közül 22 413-at fenyeget kihalás.

A frissített listát az IUCN-nak az ausztráliai Sydneyben zajló konferenciáján tették közzé hétfőn.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek