Maradékmentő ötletek

Maradt pár hozzávaló a hétvégéről, és szeretnéd megmenteni őket a kidobástól?  'Maradék ételből' nevezetű receptjellemzőnk segítségével megkönnyítheted a döntést!

Habos isler recept

Adódik a gyötrő kérdés, hogy a hétvégén nagy gonddal, odafigyeléssel kivitelezett ételeinknek mégis mi legyen a sorsa, ha csak 1-2 adagnyi maradt belőlük. Kidobás kizárva, szóval kéne egy szikra, egy ötlet, amivel a megmaradt, jobb sorsra érdemes ételek új formában tündökölve az asztalra kerülhetnek.

Maradék húsból

Sima ügy, ha a megmaradt sült húsokat serpenyőben, kevés zsiradékon átpirítjuk, és frissen kifőtt tésztával tálaljuk. Húspástétomokhoz, májkrémekhez keresve sem találnánk alkalmasabbat, de egy jó raguleves is kitűnő opció lehet. A bacon és a kolbász utolsó morzsáit felhasználhatjuk a reggeli tojáshoz is, így legalább tényleg rákényszeríthetjük magunkat a reggelizésre.

Maradék rizsből és tésztából

A maradék tészta vagy rizs levesekbe tökéletes betét, főleg azért is, mert már nem kell őket megfőzni, hanem elég a főzés legvégén, mondjuk a frissen vágott petrezselyemmel együtt beleszórni az ételbe. De darált hússal is keverhetjük őket, és kisüthetjük sütőben, olaj vagy zsír hozzáadása nélkül (vagy csak minimálissal) a húsgolyókat. A tésztából készülhet még saláta is - friss, nyers zöldségek, csíra, savanyú káposzta, répa mellé kiegészítő szénhidrátként. A rizs pedig rizskochba - természetesen.

Ezeket olvastad már?

Maradék tejtermékből

Egyrészt szinte bármilyen gyors sütibe mehet a tejtermék, a maradék sajtból például gyúrhatunk néhány golyót, de persze salátákba is apríthatunk pár dekát. Körözött, szendvicskrémek, aludttejjel prósza is készülhet. De puding, tejleves is szóba jöhet, persze attól függően, mennyi a maradék, amit erre szánunk. Itt van még a palacsinta, mint esélyes, de sós piték tetejére is halmozhatunk mondjuk túrót, sajtkrémet egyfajta alapként. Ha a saját készítésű tésztával nincs kedvünk bíbelődni, akkor jó minőségű leveles tésztával is dolgozhatunk. Az erre pakolt sajtféleségek garantált sikert hoznak majd.

Ezeket olvastad már?

Maradék tojásból

Elsősorban könnyű sütik és habcsókok alkothatók maradék tojásfehérjéből, abból is rengetegféle, válogass kedvedre. Ha megpróbálkoznál a macaron-nal, akkor ez esetben is jó az alapanyagod.

Még több maradékmentő recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?