Lépj ki a komfortzónádból, próbálj ki új ízeket, és ne utáld örökre azt, amit gyerekkorodban nem ettél meg!

Ha úgy tetszik, mindenevő voltam. Mindent megettem, kivéve a gombát, a májat, a kelbimbót, és amit nem ismertem. De mertem változtatni! 

Amikor elkezdtem tudatosan főzni tanulni, az alap magyar ételekkel kezdtem, tudjátok:

Ezek már tökre mennek!

Aztán, ahogy már nem csak a napi főzés, meg a „normális” kaja, hanem maga a gasztronómia is elkezdte izgatni a kíváncsiságom, egyre inkább figyeltem az újdonságokra, és rájöttem, hogy...

...hoppá, van élet a csirkén és a krumplin túl is!

via GIPHY

A legelső, ha nevezhetjük „speckó” ételnek, egy csirkecurry volt citromos rizzsel. Elsőre biztosra mentem, és inkább csak egy új fűszerrel próbálkoztam. A curryt amúgy egy Jamie Oliver műsor ihlette, és főzés közben tényleg úgy éreztem, hogy most aztán igazán különlegeset alkotok. Később aztán jöttek ismeretlen alapanyagok, vagy épp egy tradicionális francia süteményt készítettem el.

Azóta hogy főzök, ritkán van otthon kétszer ugyanaz a kaja. Újra és újra találok egy kedvenc finomságot.

Nem szeretem ezt, nem eszem meg azt.

A legrosszabb viszonyom a gombával volt. Leszedtem a pizzáról, kihalásztam mindenhonnan, mondván, még csak megkóstolni se vagyok hajlandó. Egészen addig, amíg egy receptnek, amit nagyon nagy kedvem volt megfőzni, központi eleme nem volt.

Ahogy dolgoztam vele, és tulajdonképpen saját ízlésemre formáltam vele az ételt, rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz dolog.

Válassz egy receptet, és próbáld ki vele! Nem erőlteti senki. Szóval, ha ezután sem ízlik, akkor sem kell kétségbeesni! Ez van, legalább megpróbáltad.

via GIPHY

Érdemes az alapanyagokat másfajta formában is kipróbálnod...

Céklával egész életemben csak mint savanyúsággal találkoztam, esetleg néha salátában, egészen addig, amíg nem találtam meg Dacota céklás spagettijét. Itt sütöd, aztán pürésíted, és végül tésztával összeforgatod. Elég frankó kaja, céklát így még nem ettem! (Ha kipróbálod, majd ne ijedj meg, ha utána pirosat pisilsz!)

Konyha nem csak itthon van!

A világ számtalan helyén főznek, minden országnak sajátos konyhai szokásai, helyi alapanyagai, tradicionális ételei vannak. Gondoljunk csak arra a kínaira, ami kb. minden sarkon ott van. De hidd el, hogy a bolognai-n kívül van más fantasztikus olasz étel is. Nagyon népszerű az indiai, vietnámi, thai vagy a görög konyha is.

Ha kedvet kaptál főzni, itt van néhány különleges recept:

Persze-persze, de azokhoz különleges alapanyagok kellenek!

- gondolhatod most.

Valóban, ezek elkészítéséhez nem lesz elég leugranod a kisboltba, de a nagyobb áruházakban manapság már minden nemzetközi alapanyag könnyen beszerezhető. Egyre több ázsiai fűszeres nyílik, ahol szintén bő a kínálat kulináris alapanyagokból. Jöhet a következő kifogás?

via GIPHY

Nincs nekem erre időm!

Étele válogatja, de mindenhol szeretnek gyorsan és finomakat készíteni.

via GIPHY

Hogy kezdjek neki?

Kezdd kicsiben! Nem kell feltétlenül rögtön belecsapnod a külföldi konyhaművészet legnagyobb fogásaiba, kezdheted akár egy számodra új alapanyaggal, fűszerrel! A szokásos keddi pizza helyett rendelj inkább valami olyat, amit még sosem kóstoltál. A panír helyett tempurálhatsz, a rizs helyett ehetsz quinoat vagy kölest.

Próbáld ki, főzd meg otthon!

Egészen különleges gasztrokaland vár rád, ami minden konyhaszerelmes életét fel tudja dobni. Itt a tavasz, jönnek a friss és rendkívüli alapanyagok. Mikor, ha nem most van itt az ideje, hogy bátor legyél!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?