Lehet, hogy itt a megoldás az egyik legveszélyesebb allergiára

A közismert allergének közül a földimogyoró az egyik, ami már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is életveszélyes tüneteket okozhat. Most lehet, hogy megvan a megoldás.

Sajnos igaz az az állítás, hogy a szervezetünk gyakorlatilag bármire allergiás lehet. Persze vannak a mindenki által ismert táplálékallergének - mint pl. a tej-, a tojás fehérjéi, a szója, a diófélék, a hal, a rák, a mustár és az egyik "legveszélyesebb", legerősebb allergiás reakciókat kiváltó földimogyoró.

A földimogyoróban található fehérjék olyan erős allergén hatással rendelkeznek, hogy az erre érzékenyek nem csak a földimogyorótól, hanem a "földimogyorót nyomokban tartalmazhat" feliratú termékektől is erős allergiás tüneteket produkálhatnak. Ez a megjegyzés pedig számtalan élelmiszeripari terméken szerepelhet, ezért a földimogyoró-allergiások élete nem könnyű, hiszen egyrészt minden címkét el kell olvasniuk, másrészt pedig csak nagy körültekintéssel fogyaszthatnak ételeket éttermekben, vendégségben. Az ő esetükben a kockázat nagyon nagy, hiszen kis mértékű allergén is életveszélyes rohamot okozhat.

Lehet, hogy megszületett a megoldás?

Egy amerikai gyógyszergyártó cég (Aimmune Therapeutics) friss kutatási eredményei szerint a földimogyoró-fehérjék fokozatos és módszeres adagolása "megtaníthatja" a szervezetet a szélsőséges allergiás reakció elkerülésére. Ez az eljárás egyébként az allergia-terápiákban nem ismeretlen, deszenzitizációnak nevezik - amikor kontrollált mennyiségben, orvosi felügyelet mellett "szoktatják" hozzá az allergiás egyén szervezetét az allergénhez.

A szóban forgó kutatás során közel 500 4-17 éves gyermek vett részt a kutatásban, egy éven keresztül. A részt vevők a kutatás időszakában minden nap kaptak egy földimogyoró-fehérjét tartalmazó - AR101 néven futó - kapszulát. A gyerekek mindegyike súlyos földimogyoró-allergiában szenvedett, 30 mg-nál nagyobb mennyiségű fehérje már allergiás reakciókat váltott ki náluk. Összehasonlításképpen: egy db földimogyoró 250-350 mg földimogyoró-fehérjét tartalmaz.

A gyerekek fele naponta kapott ilyen kapszulát, amiben a fehérje mennyiségét fokozatosan növelték: a 22. hétre jutottak el a 300 mg-nyi (azaz egy db földimogyorónyi) mennyiségig. Ezt követően ezt a mennyiséget szedték fél évig. A csoport másik fele placebó kapszulákat kapott - de a kutatás lezárásáig sem a szülők, sem az orvosok nem tudták, hogy melyik gyerek kap valódi és melyik placebó-kapszulát (kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat).

48 hét eltelt után került sor az eredmények felmérésére: a részt vevő gyerekek - szoros orvosi felügyelet mellett - egyre nagyobb mennyiségű földimogyoró-fehérjét kaptak, a kutatók pedig figyelték, hogy mikor jelennek meg az első allergiás reakciók. Az eredmények felülmúlták az elvárásokat, az AR101 kapszulát szedő gyerekek 67%-a 600 mg mennyiségig (egy adagban) maradt tünetmentes, míg a placebó csoport esetén ez az érték 4%. Ráadásul, az AR101 csapat 50%-a még 1000 mg-nyi mennyiséget is tünetmentesen tolerált. Dr. A. Wesley Burks, a kutatás vezetője szerint ez egészen csodás eredmény, hogy az egy tizednyi mogyoróra is allergiásan reagálók egy év után gyakorlatilag 2-4 db mogyorót is elfogyaszthatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl a földimogyoró-allergiások is bátran rágcsálhatják marokszám a sós mogyit az esti film mellé, abban azonban nagy segítség lehet számukra, hogy kevésbé kell életveszélyes helyzetektől tartaniuk, ha menzán, étteremben, vendégségben étkeznek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via IFL Science

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!