A legjobb tippek IR-barát ebédekhez

Az IR-étrend egyik legélvezetesebb része az ebéd, mert ebben a napszakban rengeteg alapanyag engedélyezett, és jó hír, hogy ezek szuperül kombinálhatóak! 

Többször írtam már nektek az IR-barát táplálkozásomról, volt szó uzsonnákról, desszertekről, és arról, hogyan tervezem meg előre egy hétre, hogy mit fogok enni. A nap legélvezetesebb étkezése számomra az ebéd, így most az ezzel kapcsolatos, IR-étrendbe is illesztő tippjeimet hoztam el nektek.

Nagyon fontos leszögezni, hogy nem sűrűn eszem máshol (értsd étteremben) ebédet, egyrészt, ritkán találok olyat, ami valóban tetszik, másrészt, ha neten utánanézek a kínálatnak, sokszor kiderül, hogy csak éppen az nincsen, amire már előre ácsingóztam. Szóval marad a házilag készült ebéd, mára egy gyors, bejáratott rendszerem van arra, hogyan tudom magamnak napról napra, időhiányban is biztosítani a megfelelő ebédet. Sok-sok növényi vagy állati eredetű fehérjét használok, többször egy héten igyekszem kiváltani a húst hüvelyesekkel, hogy kisebb terheket rójak a bolygónkra a kevesebb húsfogyasztással.

IR-barát étrendben számolni kell az ételek szénhidráttartalmát, az ebédem így legfeljebb 50 grammot tartalmaz. Mindezt mindig kiegészítem valamilyen nyers zöldséggel vagy gyümölccsel: hozzászoktam, hogy majdnem minden fogás mellé összedobok egy gyors salátát. Na, nem kell nagy dolgokra gondolni: paprika, paradicsom, lilahagyma, saláta, citrom, és készen is vagyok.

Nyers zöldséggel mindenképpen kísérem az étkezéseimet, mert megkönnyítik az emésztést, és teljesen nyilvánvalóan jót tesznek a szervezetemnek.

Köretből jöhet a köles, quinoa, barna rizs, basmati rizs, az indiai konyhában számos olyan receptet találok, ami az inzulinrezisztensnek is jó, ráadásul hihetetlenül finom. Egy szószos indiai étel, tikka masala paradicsommal és tejszínnel, vagy valamilyen kókusztejes, kesudiós finomság teljes kiőrlésű lepénykenyérrel, basmati rizzsel - ezek bármikor jöhetnek, és szerencsére otthon is kikísérleteztem őket annyira, hogy bármikor tudok egy isteni indiai ebédet főzni.

Nálam ősszel még vígan jöhet a paradicsom minden mennyiségben, szószokat főzök belőle, és teljes kiőrlésű tésztákkal, kevés sajttal forgatom össze őket, majd az ablakpárkányomon termett bazsalikommal szórom meg. A tésztákat ugyan nagyon szeretem, de csak mértékkel fogyasztom őket, durumbúzából készült ételeket heti egynél többször biztosan nem - és ha nagyon sietek, a legnagyobb segítségem még mindig a pesto, amiből az otthoni a legjobb, de pár száz forintért már a boltban is nagyon jókat lehet kapni. Mindig van otthon belőle egy üveggel, mert gyors és finom főételt tudok vele összedobni, seperc alatt.

Nehezebben megy, de igyekszem minél több halat is beiktatni az étrendembe, különösen szeretem a garnélarákot és a lazacot, ezért mindig figyelem, hol lehet éppen akciósan kapni. Ugyanez a hajtóvadászat jellemző nálam az érett és olcsó(bb) avokádó után, a belőle készült krémet sok-sok zöldséggel, salsával, tejföllel eszem, egy-egy teljes kiőrlésű tortillába csavarva. Utóbbi szintén sokoldalú alapanyag, házi gyrost lehet belőle csinálni, de tulajdonképpen rajtad áll, hiszen bármit beletekerhetsz a vékony tésztalapokba.

A salátákat, ha éppen azt viszek, mindig reggel, frissen készítem el, és bőségesen megszóróm magokkal, például tökmaggal, mandulával, kesuval, netán napraforgómaggal, mert így sokkal laktatóbbak és persze finomabbak lesznek. Sütőtököt, édesburgonyát is előszeretettel sütök, akár magában is, de más szezonális zöldségek is jöhetnek. Délután aztán a szokásos gyümölcs vagy házi gyümölcsjoghurt és egy-két szem, hozzáadott cukortól mentes zabkeksz.

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek