Kövesd a fehér nyulat!

Húsvét napján kövessük a fehér nyulat, a sonka és a tojás mellé együnk sárgarépát is!

Húsvét és a nyúl apropóján gondoltam vessünk egy pillantást egyik kedvencére, a sárgarépára.

Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az emésztőrendszerünk működését segítő élelmirosttartalma, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának. Narancssárga (sárga-, lila-) színét az A-vitamin elővitaminjaként szolgáló bétakarotin-tartalmának köszönheti. A béta-karotin érdekessége, hogy mivel egy zsírban oldódó vegyület, ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek, azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.

Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy partiételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes ezt is kipróbálni, csak úgy, mint az alábbi receptgyűjtemény bármely más darabját!

  1. 1.

    Gyömbéres sárgarépa leves Pimkie-től

  2. 2.

    Vietnámi tavaszi tekercs

  3. 3.

    Vörösboros marhahátszín

  4. 4.

    Mazsolás pirított répa

  5. 5.

    Morzsás sárgarépa

  6. 6.

    Sárgarépa-saláta 7. - grillezett

  7. 7.

    Mascarponéval töltött répaterrine

  8. 8.

    Zabpelyhes répás kocka

  9. 9.

    Húsvéti répasüti

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?