Kiderült, hogy mik azok a furcsa fehér csíkok a csirkemellen

Különös fehér csíkok a csirkemellen. Te is láttál már ilyet? És azt tudod, mitől vannak? Egy most kiadott jelentés szerint a modern kori csirkék gyors növekedése okozza.
  • Ezt a növekedési rendellenességet hivatalosan “white striping”-nak hívják, tehát a látvány utáni elnevezése: fehér csíkozottság.
  • Ez egy mostanában egyre gyakrabban látható jelenség a kereskedelemben kapható csirkemelleken. 

  • A kutatók szerint a csirkemell húsában az izomrostokkal párhuzamosan haladó fehér csíkok előfordulása manapság egyre gyakoribb probléma.
  • Egy másik hasonló elváltozás az úgynevezett “woody brest”, vagyis “fás csirkemell”. Mi ezt a jelzőt inkább a zöldségekre, gyümölcsökre használjuk, de tulajdonképpen a húsnál is ugyanazt okozza, vagyis hogy keményebb lesz.

A Compassion in World Farming (CIWF), az amerikai állatvédő csoport legújabb jelentése és kampányvideója is pont a rendellenességgel, gyors ütemben felnövő csirkékkel kapcsolatos problémákra világít rá:

  • A kizárólag Amerikában végzett kutatásból kiderül: a legtöbben azt gondolják, hogy a csirkemell a legegészségesebb választás.
  • Az arkansasi és a texasi egyetem 2016-os kutatása szerint a vizsgált 285 baromfi 96%- án tapasztalható izomelváltozás,
  • ami 224%-nyi, tehát több mint kétszer magasabb zsírtartalmat jelent.
  • Amikor ezek az adatok a megkérdezettek tudomására jutottak, nagyon elcsodálkoztak, és undorítónak találták a dolgot.
  • A csirkéket genetikailag manipulálják, hogy minél gyorsabban nagyra nőjenek a zsúfolt, koszos farmokon.
  • Aminek az eredménye: abnormális izmosodás, alacsonyabb minőségű hús, magasabb zsír- és alacsonyabb fehérjetartalommal.
  • Ez a rendellenesség az emberi izomsorvadáshoz hasonlítható.
  • Ezzel a rendellenességgel a csirkék folyamatos fájdalommal élik azt a rövid kis időt, ami megadatik nekik. Ez Amerikában különben átlagosan 47 nap.

A konklúzió az, hogy a nagyüzemi csirketenyésztés rossz az állatoknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Az állatvédők szerint a túlzottan csíkos csirkemellet feldolgozzák, például csirkefalatokat készítenek belőlük, és a kevésbé csíkozott, még megnyerő példányok kerülnek az áruházak hűtőpolcaira.

Vajon a tenyésztők miért alkalmaznak génmanipulációt, miért gyorsítják a csirkék növekedési folyamatát, ha utána az állat legértékesebb része, a csirkemell silány minőségű, zsíros és kemény lesz, tehát egyre kevésbé lehet eladni, ami számukra bevételcsökkenést jelent? És akkor még az állatkínzásról, a csirkék életkörülményiről és az általuk átélt fájdalmakról nem is beszéltünk.

De mi a helyzet a Magyarországon kapható csirkehúsokkal?

  • Magyarországon tilos a takarmányba hozamfokozás céljából hormonhatású készítményeket és antibiotikumokat keverni.
  • Ettől függetlenül mi is látjuk, hogy az egymás mellé pakolt csomagolt csirkemellek között bizony nagy különbségeket lehet felfedezni. Az egyik kicsi és túl sárga, amit a csupán kukoricával való etetéssel nehezen hihetően lehet elérni.
  • A másik pedig természetellenes rózsaszínű és olyan pufi, hogy majd kipukkasztja a fóliát. És igen, személyes tapasztalatunkra hivatkozva már mi is többször találkoztunk a csíkos csirkemellekkel.
  • Valahol a kettő között lehet a helyes út - a vézna és a felfújt testépítő találkozásánál.
  • Ha tehetjük, inkább menjünk ki a piacra és háztáji csirkét vásároljunk, aminek még nem túl zsíros, hanem szaftos a húsa, így nem érhet meglepetés minket egy jófajta paprikás készítésénél. A hús könnyen megpuhul főzés közben, és csak úgy szétolvad a szánkban. Nokedli kötelező hozzá!

Ez is érdekelhet!

(via buzzfeed)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!