Kiderítette a Nébih, melyik a 3 legjobb trappista sajt

26 terméket vizsgált meg a Nébih, és felállította trappistasorrendjét. Nagy gondok nem voltak, inkább a jelöléssel volt probléma. De vajon ki nyert?

A Nébih idei, negyedik Szupermenta terméktesztjén megvizsgálta, milyenek a Magyarországon kapható trappista sajtok, és döntött.

26 különböző terméket vizsgáltak: 18 tételt magyar, 8 tételt más uniós tagállami tejfeldolgozó üzem állított elő. 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket ellenőriztek. A vizsgált tételek között 1 laktózmentes termék is szerepelt.

Vizsgálták valamennyi trappista sajt mikrobiológiai jellemzőit, zsírtartalmát, szárazanyagtartalmát, esetleges növényizsír-tartalmát. Ezen kívül elvégezték 10 minta nitrát-, 7 minta nátrium-klorid-tartalmát, 5 minta laktózvizsgálatát is.

A mikrobiológiai vizsgálatok, amelyek többek között lisztéria és penész kimutatására irányultak, jó eredménnyel zárultak. Nem találtak kifogásolható mintát, így élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredmények születtek, az ellenőrzött trappista sajtok valóban tej, tej eredetű összetevőkből állnak.

A csomagolásokon feltüntetett zsírfokozat, állományjelző és laktóztartalom is megfelelő volt.

Gondok a jelöléssel

Összesen 10 esetben nem feleltek meg az előírásoknak a gyártók, forgalmazók. A tápértékjelöléssel 5 esetben volt probléma. A hatóság kötelezi a gyártókat a javítások elvégzésére.

Eredmények a pontozók értékelése alapján:


1. Mizo trappista sajt

2. Food & Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista

3. Fino 1889 trappista

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek