Ízek és borok

A Márton-nap másik sztárját – a libán kívül –, az újbort, könnyű „levadászni”, ha kilátogatunk a Hungexpo Ízek és borok kiállítására. Aki a múlt héten kedvet kapott ugyanis a Márton-napi libára, az jó eséllyel be is tudta szerezni hozzá a fő alapanyagot. A hét végi, a Hungexpón megrendezett Ízek és borok gasztronómiai kiállításon pedig a borok kínálják magukat. A rendezvény egyik célja ugyanis az, hogy megismertessék a hazai borvidékek kisebb-nagyobb pincészetének nedűit a nagyközönséggel, hiszen a magyar bor az elmúlt években európai szinten is egyre nagyobb elismerést vív ki.

A sok kiváló bor és pálinka mellett – hogy éhen ne maradjunk – természetesen a konyháé a másik főszerep. A látogatók egy helyen megtalálják a legismertebb magyar éttermek – mint a Bock Bisztró, a Gundel vagy a New York kávéház standjait, kedvükre válogathatnak a hagyományőrző, az újhullámos és a fúziós konyha alapvetően borokhoz tervezett konyhaművészeti remekeiből, és persze így Márton-nap környékén a libamáj többféle változatát, de lazacos falatokat is lehet kóstolni – mindezt pénztárcabarát árakon –, közben pedig gyorstalpaló gasztronómiai kurzust kaphatnak a kiállítóktól. Aki pedig egzotikusabb ízekre vágyik, az végigkóstolhatja a görög, a koszovói, az indiai vagy éppen a kínai konyha remekeit, a menüt pedig kézműves csokoládéval vagy aPataki cukrászda egy remekbe szabott desszertjével zárhatja.

A nap végén könnyűzenei koncerteken vehetünk részt, a szombati napot például a Budapest Bár régi melódiákat új köntösbe bújtató művészei andalítják a nagyérdeműt.

Ha tehát nincs még programunk a hétvégére, de kicsit is érdekel a gasztronómia és a minőségi borok világa – irány a Hungexpo. Mert ki mondta, hogy egy kiállításon csöndben kell lenni, és fesztiválozni csak nyáron lehet?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?