Itt a válasz, hogy miért szűnhet meg a kedvenc piacunk

Vajon mi áll a hátterében annak, hogy a piacok közönsége más vásárlási lehetőségeket választ? Az alábbi tanulmány ezen kiskereskedelmi forma visszaszorulásának okairól szól.

A GfK friss elemzése megállapítja, hogy csökkent a piacok, ezen belül a termelői piacok súlya a napi fogyasztási cikkek beszerzésében. Míg 2010-ben még a lakosság 72 százaléka, addig a tavaly július óta eltelt 12 hónapban 59 százaléka látogatott piacokat. A csökkenés a vidéki vásárlók számának visszaeséséből adódik, a Budapestiek aránya stabil. Elsősorban a diszkontok és a szupermarketek vonnak el forgalmat a piacoktól.

Ezeket olvastad már?

Míg a bevásárlóközpontok, szupermarketek, hipermarketek megjelenésével egykoron a kisboltok, butikok eltűnésének rémképe terjedt évekig a sajtóban, addig most a piacok visszaszorulásáról szólnak a hírek. Valóban, ez a kiskereskedelmi csatorna is átalakulásokon megy keresztül. Egyrészt a terjedő kínai boltok, ahol minden olcsón beszerezhető, árban alulról támadják a piacokat, míg a gourmet üzletek, szaküzletek olyan minőséget és választékot kínálnak, amelyet a piacok nagy része nem tud nyújtani. Így két tűz közé kerülnek a piacok, amivel sokan nem tudnak versenyre kelni.

Ebbe a résbe próbál betörni a Hold Utcai Piac, amely újrapozícionálta magát, és a megszokott piaci élelmiszeripari termékek mellett a létesítmény egy teljes szintje már a market food-ról, azaz a piaci ételekről szól, gourmet, trendi, különleges, de egyben megszokott ételekről vagy mint a régi jó rántott hús, újragondolt kiadásban. Itt jól megférnek egymás mellett a rántott disznófül, Szabó Győző speciális gőzgombóca, a Steamboo, az orosz ételeket, a halakat és a steakeket árusító üzlet vagy akár a kolbászozó is. Amióta az új koncepció él, sikerült a piacnak a péntek délután és a szombat délelőtt mellett megerősítenie a hétköznapok látogatottságát is, és jelenleg alig van bérelhető helyük.

A Mammut 1 Bevásárlóközpont tőszomszédságában található Fény Utcai Piac más koncepcióval sikeres. Itt több mint 100 üzlet található, azaz a piacra látogatók gyakorlatilag szinte mindent megtalálnak, amit a hipermarketekben, szupermarketekben is keresnének. A klasszikus élelmiszerek, hús, zöldség-gyümölcs, sajt, tejtermékek, pékségek mellett divat, bőrdíszmű, gyógyszertár, állatgyógyszertár, kávézó, levesbár, lángosozók, éttermek, laptopszalon, bank, lottózó, delikát- és bioboltok, antikvitás egyaránt szerepelnek az üzletek között. A Fény Utcai Piacon igazi kistermelői és nemzetközi különlegességek, de a boltokban megszokott alacsonyabb árfekvésű termékek is előfordulnak. Így mindenki megtalálhatja magának a megfelelő portékát.

Ráadásul a piacoknak még mindig olyan személyes hangulata, pezsgése van, amelyet a nagyobb boltok sosem lesznek képesek megteremteni, és ami folyamatosan vonzza a látogatókat. Nem véletlen, a Fény Utcai Piac új szlogenje is ez lett: "Ahol minden vásárlás fesztivál”. Ezen a piacon szinte minden négyzetmétert kiadtak, és itt is megjelent már a market food műfaja, amely arra az életérzésre kíván építeni, hogy nincs annál frissebb és finomabb, mint rögtön a piacról vásárolt húsokból, zöldségekből felépíteni egy vonzó, gyorsan elkészíthető menüt.

Ezeket olvastad már?

A Fény Utcai Piac saját piackutatása is azt jelzi, hogy a piac műfaja továbbra is vonzó a nagyközönségnek, a megkérdezett 500 II., I. és XII. kerületi lakos leginkább a háztáji élelmiszereket értékeli (57%), és azt, hogy a piacon máshol nem elérhető, különlegességek is előfordulnak. Az is pozitív számukra, hogy egy termékkategórián belül is nagy a választék. Míg egy szupermarketben központi beszerzés dönti el, hogy mit kínál a vevőknek, addig a Fény Utcai Piacon például közel 20 különböző hentes és zöldséges között lehet választani, akik esetenként tájvédelmi körzetből, ökofarmról vagy egy-egy kistermelőtől származó különleges élelmiszereket is ajánlanak. A jövőre nézve is biztató, hogy négyszer annyian vannak, akik több látogatást terveznek a Fény Utcai Piacra, mint akik kevesebbet (17 vs. 4%).

A megújulásra képes piacok tehát reneszánszukat élik, míg mások küszködnek, és az is biztos, hogy a piacoknak ma már a multinacionális cégek reklámgépezetével is versenyezniük kell, ha azt akarják, hogy ne darálják be őket nagy versenytársaik.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?