Így vigyázz a kenyérre, hogy sokáig finom legyen

Hét végén sokan nekiveselkedünk, és házilag sütjük a kenyeret, de hét közben a boltba megyünk utánpótlásért. Nézzétek, hogyan érdemes tárolni, hogy ne menjen kárba!

Az egyik gyerek vajaskiflit kér tízóraira, a másiknak rozskenyeret pakolok, a harmadik pedig a sajtos stanglit kedveli. Közben venni kell még egy olívás masnit és valamilyen más kenyeret a melegszendvicsezéshez. Hát, csoda, ha ebben a kavarásban többször megmarad egy darabka? Most megosztok veletek pár tippet, hogyan tároljátok a kenyeret, hogy sokáig elálljon és finom maradjon.

Ezeket olvastad már?

Tárolás általánosan

Mindenki másképpen tárolja a kenyeret otthon: a leggyakrabban kenyeres kosárban, felnyithatós fedelű tárolódobozban vagy zsákban tartjuk.

  • A lényeg, hogy ne dunsztolódjon, legyen egy kis levegője, tehát ne hagyjuk nylonzacskóban, vagy nyissuk résnyire a zacskó száját.
  • Ez még fontosabb, ha melegen vásároltuk, akkor ugyanis lecsapódik a pára a bezárt zacskóban, és ez a nedves környezet táptalajt ad a penésznek.
  • Egy népi praktika, hogy tegyünk kockacukrot a tárolóba, akkor kevésbé penészedik a kenyér. A cukrot pedig cserélgessük időről-időre.
  • Az én nagyim konyharuhába csavarta a kenyeret, mondván úgy tovább eláll.
  • Mások még alufóliát is tesznek a vágott felületre, hogy kevésbé száradjon ki.
  • Szerintem a konyharuhától nem lesz jó íze a kenyérnek, alufóliátpedig a fent írtak miatt nem használok -tartok attól, hogy befülled alatta a kenyér.
  • Próbálok inkább csak annyi kenyeret venni, ami el is fogy.

Morzsa és levesbetét

Ha mégis megmarad a kenyér, a következő lehetőségeid vannak:

  • Kockázd fel, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd meg levesbetétnek.
  • Az így sütött kenyeret le is darálhatod zsemlemorzsának.
  • Ha sütés közben meglocsolod olívaolajjal és megszórod sóval, borssal és zöldfűszerekkel, akkor még finomabb lesz a levesbetéted.
  • Kicsit szikkadt kenyérből a legfinomabb a bundás kenyérés a kenyérpuding
  • vagy a tepsiben sütött, bőven sajtos melegszendvics!

Ezeket olvastad már?

Kenyér felfrissítése

  • Amikor csak pár szelet marad, süsd át őket a pirítóban, és hűlés után tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel újrasütve ismét ropogós finom lesz.
  • Ha egy nagyobb összejövetel után megmarad egy egész vekni, akkor csavard nedves konyharuhába, majd tedd forró sütőbe és piríts rá, ettől újból életre kel.

Mélyhűtés

  • Van az a pont, például ha elutazol a hétvégére, hogy nem szívesen hagyod a kosárban a kenyeret. Jól is teszed, helyette hagyd nagyobb darabban,vagy szeleteld fel, fektesd egy sütő- vagy zsírpapírral bélelt tepsire vagy rácsra a szeleteket,és menjenek a mélyhűtőbe. Pár óra múlva tedd át a csontkemény szeleteket egy jól zárható hűtőtasakba, amiből a lehető legtöbb levegőt nyomd ki.
  • Legközelebbi használatnál dobd a pirítóba a szeleteket szimpla vagy dupla időre. Meglátod,a kenyered vagy a pirítósod szinte ugyanolyan klassz lesz, mint a frissen sütött!

Ha te is ismersz jól bevált kenyértárolási tippeket, oszd meg velünk, vagy keress még több praktikát másoktól a Nosalty Mit hogyan? oldalán!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!