Így tárold és hasznosítsd újra a karácsonyi maradékot

Egyáltalán ne zavarjon, ha megmarad valami. Meglátod, mennyire jól kihúzhat a bajból egy adag leves a mélyhűtőből vagy egy doboz süti a kamrából. (x)

Ha máskor kevésbé, de karácsonykor biztos, hogy hajlamos az ember arra, hogy túlméretezze az adagokat. Ez nem egy rossz tulajdonság, aggodalomra semmi ok. Mutatunk egy-két újrahasznosítási trükköt, és eláruljuk, hogyan tárold a karácsonyi ételek maradékát.

Ezeket olvastad már?

Ez most így van rendjén, halmozd az élvezeteket! Tárazz be sütiből, hogy a meghívott és a véletlen benéző vendégeid is meg tudd kínálni valamivel. Az adventi aprósütiket tedd szalvétával bélelt fémdobozba, ebből tökéletesen tudod kínálni majd. Kell egy pár üveg bor is, ezeket felbontásig fektetve tárold. Étvágygerjesztőnek készíts házi likőröket.

Ezek a tárolási megoldások segítségedre lesznek!

Ezeket olvastad már?

A megmaradt ételeket tárold megfelelő edényekben. Ha tudod, hogy másnap elfogyasztjátok a lencselevest, öntsd egy zárható tetejű üvegedénybe, így tedd a hűtőbe. Ha viszont biztos vagy benne, hogy pár napon belül nem kerül a tűzhelyre újramelegítés céljából, akkor kisebb, egy-két fős adagokban műanyag tárolódobozokban, vagy hely hiányában zippzáras fagyasztótasakokban fagyaszd le. Fektetve ezek a lapos kis rétegek kevesebb területet foglalnak a mélyhűtő fakkjában. A lencse és a füstölt húsok jól bírják a fagyasztást, a zöldség kevésbé, ezért jobb is, ha kiveszed őket, és az újbóli kiengedéskor főzöl bele egy friss porciót. Legyen több fajta és különböző méretű tárolóedényed, készülj fel a tárolási dömpingre, és gondolj azokra a rokonokra is, akik élnek-halnak a rántott pontyodért, így vacsi után mindig kell csomagolni nekik egy szeletet.

Ezeket olvastad már?

Tasakban nemcsak levest és köretet, hanem sült húst, karácsonyi fasírtot és más füstölt finomságokat is fagyaszthatsz. Tudod, kisebb helyen elférnek majd, csak írd fel a címkerészre, mikor tetted be a fagyasztóba. Három hétnél/egy hónapnál tovább ne tárold az adagokat, használd fel őket mihamarabb. Legyen rajta a zacskó pontos tartalma, hiába átlátszó, mélyhűtés, lapítás után már fogalmad sem lesz róla, mit tettél bele. Add meg a felengedés utáni instrukciókat.

+ 1 tipp

Tartsd tisztán a pultot és a ruhádat: minden karácsonyi menühöz használatos alapanyag zacskóját - legyen az kakaós, porcukros vagy kávés - használat után zárd le tökéletesen egy csipesszel.

Még több tárolási és hűtési tippet keress az IKEA oldalán!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?