Időspóroló töltött padlizsán

Bár az időjáráson nem látszik, nyakunkon a nyár vége. Az utolsó teljes hétre hoztam egy ízig-vérig nyári fogást, természetesen padlizsánból.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én mindig nehezen viselem augusztus utolsó, és szeptember első napjait. Az iskolának ugyan már régen vége van, mégis olyan furcsa, hogy az idő még nyári, de a fények már nem, és a hőség sem olyan, mint egy hónappal ezelőtt. A vénasszonyok nyara már egész más, de ez a pár hét mindig olyan szomorú, iskolakezdő, nyár végi hangulatú.

A paradicsomos töltött padlizsán receptjét itt találjátok

Gyerekkoromban, mikor a Balatonnál nyaraltam, kifejezetten kerültem az utolsó hétvégés lemenetelt - bőven elég volt túlélni a nyár végi hazaköltözést. Előző nap még általában a szezonzáró bográcsozás volt, évtől függően ötven-hetven emberrel, másnap meg olyan pakolás, mintha legalábbis a tatár elől menekülnénk. Persze nem csoda, aki költözött már le egész nyárra a nyaralóba, az tudja, hogy egy kisebb karaván a le és felcuccolás is. De én valahogy mindig jobban szeretettem a szezonkezdő, berendezkedő, kertibútor-pókhálózó kora júniusi hercehurcát, mint a két hónappal későbbit.

A paradicsomos töltött padlizsán receptjét itt találjátok

Idén sem volt másképp - hogy az időjárás alánk segítsen, még egy jó kis szeptember végi hangulatot is küldött - de ettől nem lett jobb hangulatom. Zs barátnőm viszont úgy döntött, élvezi még egy hétig a kiürült Balatont, így a szokásos nyár végi cuccolást még az a kérdéskör is árnyalta, hogy mit fagyasszunk le, mit vigyünk haza, és mit hagyjunk itt. A szomszédból kapott biozöldségek feletti osztozkodásban volt egy olyan faktor is, hogy Zs-nek nem a kedvenc helyisége a konyha, ráadásul még dolgoznia is kell, úgyhogy egy-egy zöldség felmutatásánál a lehető legtöbb, gyors, egyszerű, de finom recept nevét kellett bedobnom. Amúgy jó móka, nem is tudom, hogy nem épült rá még valóság-show.

A paradicsomos töltött padlizsán receptjéért ide kattints

A padlizsánnál semmi jó nem jutott eszembe - imádom ugyan, de az összes kedvencem időigényes darab...szeletelés, sütögetés, csöpögtetés. Csupa olyan recept, ami nem illik egy kezdő konyhatündér fél órás ebédszünetébe home office alatt. Végül ezt a padlizsánt ajánlottam neki - többszólamú ugyan, de a műveletek párhuzamosan végezhetőek, mindegyik alapszintű, összeállítva viszont elég komplex ízeket hoz.

A paradicsomos töltött padlizsán receptjéért ide kattints

Receptösszedobás közben úgy megkívántam, hogy tegnap én is megcsináltam - még úgy is nagyon jó és gyors, hogy nem a szomszéd tündöklően lila, szabálytalan és gyönyörű bio kerti padlizsánjából készült!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.