Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti maradékmentés: sonka

Szinte kizárt, hogy ne maradt volna meg egy kevés húsvéti sonkánk. Veszni hagyni bűn lenne, de csak simán megenni már túl egyhangú. Mentsük meg, és közben tegyük izgalmasabbá.

Húsvétkor általában nem porciózzuk szűkmarkúan az élelmiszereket, sőt, éppen ellenkezőleg, utat adunk egy kis bőségnek. Így nem meglepő, hogy a húsvéti asztal sztárjából, a sonkából is megmarad egy jó darab. Tény, hogy nagyon finom, de huzamosabb ideig tartó fogyasztása már unalmassá válhat. Ráadásul a hűtőben tárolva egy picit veszít frissességéből, zamata tompul és kiszárad. Azt persze nem engedhetjük meg magunknak, hogy veszni hagyjuk, de egy kis találékonysággal csodákat művelhetünk.

Rántott palacsinta Marzocco konyhájából

Néhány milliméteres kockákba vágott sonkadarabokkal például ez a rántott palacsinta is megvalósítható. Egyszerű, gyors és lenyűgözően finom, vacsorára épp megfelelő.

Mindent-bele rántotta

Magától értetődő opció egy ízletes rántotta sütése, viszont a szokványos gépsonka helyett nyugodtan hagyatkozhatunk a maradék húsvéti sonkára.

Sonkás-brokkolis quiche

Ha egy egyszerű rántottánál mégis valamivel többre vágyunk, akkor hasonló alapanyagokból, egy kevéske brokkolival és póréhagymával gazdagítva szuper quiche-t szolgálhatunk fel szeretteinknek.

Sonkás tészta witch konyhájából

Egy másik kézenfekvő megoldás, ha tésztához társítjuk a sonkadarabkákat. A változatos színekről a zöldborsó gondoskodik, az igazi zamatról pedig a sonkalé. Remélhetőleg senki nem öntötte ki a húsvéti sonka főzőlevét, hiszen az lefagyasztva bármikor jó szolgálatot tehet még nekünk.

Házi sonkás-háromhagymás pizza

Süssünk pizzát! A maradék sonkát szintén apró kockákra kell vágnunk, a sütés során újra felfrissül majd, a zöldségek pedig visszaadják zamatát.

Medvehagymás-sonkás muffin

Ha a pizzán túl még sütni van kedvünk, akkor muffinnal is próbálkozhatunk. Bár a medvehagyma szezonja már lejárt, de póréhagymával is helyettesíthető.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Felica
Felica Tue, 2017-04-18 12:14

Kreatív a magyar a konyhában, ezt tanultuk már a nagyanyáinktól is. Nem véletlenül született meg a rakott krumpli sem Húsvét után. :-) Nem dobunk ki semmit. Az én gyors, bevált módszerem a sonkás tészta. Megfőzöm vízben a sonkát, majd ledarálom, és spagetti tésztára szórom, tejfölt teszek rá és a tetejére sajtot reszelek. Rá lehet szelni az újhagymát is, ha valakinek még nincs elege a sonka-hagyma kombóból. Egyébként én is úgy tudtam, hogy lejárt a medvehagyma szezon, mert én városi vagyok, és csak zöldségesben veszem, és ott csak pár hétig lehet kapni. De most megfigyeltem, hogy ennek az lehet az oka, hogy a fiatalabbak tovább elállnak, mert amiket később veszek, már gyorsabban elkezdenek sárgulni, ha nem használom fel azonnal. Gondolom csak az első "szériát" vállalják fel a zöldségesek, mert később egyre gyorsabban rájuk rohad. Én viszont az erdőben való szedést nem merem bevállalni :-)

knekató
knekató Tue, 2016-03-29 17:06

Hogy járt volna le a medvehagyma szezon? Még csak most kezdődik! Alaposan át kéne nézni, és átolvasni, hogy mit teszünk fel a facebookra! Ez már a sokadik hiba.