A húsleves története – Tudod, kiknek köszönhetjük kedvenc vasárnapi ebédünket?

Nagyi húslevese nemcsak a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan része, hanem a megfázás és lelki bánat gyógyítója is volt nem egyszer.

A húsleves végigkísérte gyerekkorunkat, vigasztalt kamaszkorunkban, és most, felnőttként is ugyanúgy szeretjük, mint amikor először megízleltük.

Húsleves, az otthon nosztalgikus íze

A gőzölgő húsleves mindenkinek ugyanazt jelenti: nosztalgiát, gyógyírt, az otthon nyugalmát, és miközben kanalazzuk, egy kicsit visszarepülhetünk a múltba, a gondtalan gyerekkorba, amikor még az volt a legnagyobb dilemmánk, hogy desszertnek joghurthabot vagy madártejet együnk. De a húsleves története régebbre nyúlik vissza, mint amire mi vissza tudunk emlékezni: igazi tradicionális ételről van szó, amit már dédanyáink dédanyái is előszeretettel tettek az asztalra.

Az ősi magyar konyha a tápláló ételekre és a húsokra épült, ezzel is biztosítva az energiát felmenőinknek a napi munkához és a földműveléshez. Egy húslevesreceptet szinte minden magyar család őriz, azonban a húsleves eredetileg nem magyar találmány. Ez a finom étel német nyelvterületről származik, a német brüeje szóból eredeztethető, ami forró folyadékot jelent, és gyorsan meghódította a Kárpát-medencét. Már a franciák is az elsők között tálalták éttermeikben, egy párizsi vendéglő például így csalogatta vendégeit a húslevessel 1756-ban:

“Jöjjetek hozzám mindannyian, akiknek a gyomra szenved, s én helyrehozlak benneteket.”

Hagyományos húslevesek:

A levesfőzésre Európában hosszú időn keresztül egyfajta sváb szokásként tekintettek, és itthon is csak a 18. század elejétől terjedt el, mint első fogás. De attól a pillanattól, hogy ükanyáink és ükapáink megízlelték a húslevest, karrierje meredeken ívelt felfelé. Az első önálló magyar nagylexikonban, Pallas Nagy Lexikonában, a következőket olvashatjuk a leves címszó alatt:

„A levesek között első helyen áll a húsleves, mely legjobb, ha marhahúsból készül.”

Ez is érdekelhet!

Akkor most mégsem kell lehabozni a húslevest?

Az Újházy tyúkhúsleves hódítása

A klasszikus húsleves alapja ugyan marhahús, de a szárnyasokból és sertésből készült levesek sem várattak sokat magukra: a 19. század második felétől már a tyúkhúsleves került sűrűbben a lakodalmi asztalokra, és a vasárnapi ebédek első számú favoritjának lépett elő. Végül Újházi Ede színész - és egyben a magyar gasztronómia történet kultikus alakja - megalkotta az Újházy tyúkhúslevest, ami végleg elfoglalta a marhahúsleves elöl a trónt. Az Újházy tyúkhúslevest az öreg kakasok húsa, taréja és nemes szervei, valamint a zeller és természetesen a hosszas főzés tette különlegessé.

Rendhagyó húslevesek:

A húsleves a szépirodalomból sem maradhatott ki, Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában is kapott néhány sort:

„Lesz húsleves. Jó sárga, zsíros tyúkhúsleves. Az jó lesz. Abból megeszek egy tállal. És már habzsolta is, szopogatta a sűrű, apró, sárgaszínű tésztacsigákat, amiket marokszámra eregetett le a nyeldeklőjén.”

Szerinted mi a titka az igazán jó húslevesnek?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!