Horror áron tudunk csak zöldségeket venni a magyar boltokban

Mostantól csak méregdrága áron juthatunk hozzá a zöldségesek portékájához, az importból származó termékek ugyanis drasztikusan megdrágultak az utóbbi hetekben.  

  • Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva - írja az Agrárszektor.
  • Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők.
  • A koktélparadicsomnál a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak.
  • A Spanyolországból származó kaliforniai paprikánál pedig a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.
  • Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkininál volt a statisztikák szerint: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak.
  • A padlizsánnál is hasonló a helyzet, mivel egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, most pedig 1545 forintért kínálják a nagybanin.
  • A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is jóval drágább lett.

Az áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, mivel a hideg időjárás miatt az olasz és a spanyol termelők növényeinek jó része megfagyott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint márciusig további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségféléknél, utána azonban normalizálódhat a helyzet.

Egyes európai országokban az áremelkedés mellett áruhiányt is okozott a hideg tél. Így például Nagy-Britanniában értékesítési korlátozásokat is bevezettek egyes nagy áruházláncok.

A szakemberek szerint a vitaminszükségletet almával, feldolgozott termékkel, savanyú káposztával lehet pótolni.

Áprilisban helyreállhat a zöldségpiacon a kereslet-kínálat egyensúlya - vélte a terméktanács elnöke. Az észak-afrikai, marokkói, jordániai termelők ugyan olcsóbb munkaerővel dolgoztatnak, mint a dél-európaiak, ám a szállítási költségek miatt onnan sem érkeznek olcsóbb termékek.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek