Hogy használd a mixereidet?

Mindhárom aprít, de mindegyik máshogy. Kell nekünk mind a három, vagy elég, ha egy jó van otthon?

Amikor az ember saját laskásba költözik, és elkezdni végre berendezni a konyháját, óhatatlanul belefut különböző konyhai ketyerékbe, amire azt hiszi, szüksége van. Nagy gyűjtők a pizzakőtől kezdve az elektromos lábasig mindent felhalmoznak, míg mások csak a legszükségesebbet szerzik be. Most három, látszólag hasonló funkcióval rendelkező konyhai gépet veszünk górcső alá - nézzük, mire jó a botmixer, a turmixgép és az aprító!

Botmixer

Akinek már volt valaha a kezében botmixer, az tudja, hogy a gép nem dolgozik száz százalékosan. Botmixer segítségével soha az életben nem lesz sűrű, csomómentes krémlevesünk, sem puha, selymes, szitán lassan átcsöpögő krémünk - de hát ez adja a báját. A kis fej és az aránylag kevés aprítási felület, na meg a kések felülről való lefedettsége okozza ezt a jelenséget. Rusztikus krémlevesekhez egyébként kifejezetten ajánlott, hiszen csak a fazékba kell beletennünk és nem kell a forró levest átöntögetni mindenféle turmixokba. Mivel viszonylag könnyen kezelhető, és nagy mennyiségű étel is pürésíthető vele egyszerre tökéletes még lekvárok készítéséhez is.

Turmixgép

Ahogy a neve is elárulja, alapvetően turmixok készítésére tervezték, de annál azért jóval többre használhatjuk. Egy darabos sütőtök-krémlevesnek nyugodtan menjünk neki a botxmxerrel, de egy sűrű gazpachót csak turmixgépben készítsünk - és ezt használjuk akkor is, ha valami elegánsabb, sima, sűrű krémlevesre vágyunk. Aki szereti a napot egy egészséges smoothieval indítani, az is szerezzen be egy gépet. Ha pedig már van otthon, akkor használjuk nyugodtan különböző salátaöntetek, vagy szószok készítésére - garantáltan nem kell leszűrni a maradék sült húshoz készült meggy vagy egresszószt, esetleg a hollandi mártást, ha turmixgépben készítjük el.

Késes aprító

Ez a konyhai non plusz ultra szerintem inden háztartásban nagy segítség - ha a három közül csak egyet szeretnénk a konyhánkba, ez legyen az. Szinte végtelen módon fel lehet használni. Nem mindegy, hogy mekkora gépünk van, mert a pár decistől a másfél literesig mindent lehet kapni a piacon. Tökéletesen működik, ha friss fűszert akarunk aprítani, de mozsár hiányában a száraz fűszereket is megtöri. A hagymával hadilábon állóknak valószínűleg a legjobb barátja, hiszen a negyedbe vágott hagyma és egész fokhagymaszeleteket is egészen apróra vágja. Nem fog olyan tökéletes munkát végezni, mint egy diódaráló, de mindenféle olajos magot is gyönyörűen felaprít - az előbbiekből pedig az következik, hogy pesto gyártására is nyugodtan használhatjuk. A főtt krumplit nyugodtan rábízhatjuk, akár pürét, akár nudlit vagy gnocchit készítünk, ha pedig nyers zöldséget teszünk bele, akkor pillanatok alatt kész a lepcsánka alapja. Tökéletesen eldolgozza a felafel, a fasírt, vagy a zöldségfasírt hozzávalóit, és ha még nem próbáltátok, akkor legközelebb vajas tésztát is készítsetek vele - sokkal kevésbé fog kiolvadni belőle a vaj, mintha a kezünkkel dolgoznánk össze.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?